AÇlik grevi sonlandirma tedaviSİ Önerileri basit algoritma



Yüklə 7,27 Kb.
tarix05.03.2017
ölçüsü7,27 Kb.
#10280
AÇLIK GREVİ SONLANDIRMA TEDAVİSİ ÖNERİLERİ

BASİT ALGORİTMA

RİSKLER…

Refeeding Sendromu: Enerji fazlalığı-----Hipokalemi, Hipofosfatemi,Hipomagnesemi,Tiamin eksikliği, Su ve sodyum retansiyonu------Ödem---Kardiyopulmoner yetersizlik, konvulsiyonlar,…koma = Ölüm

Wernicke Ansefalopatisi/Wernicke-Korsakoff Sendromu: Hiperglisemi (özellikle yeterince tiamin içermeyen İV dekstroz uygulaması)------Tiamin rezervinin tüketilmesi-----Santral hasar = Kalıcı Nörolojik Sekel

TEDAVİ ÖNERİLERİ…



Sıvı-elektrolit takibi ;

Sıvı-elektrolit ve kalori düzenlenmesinde “Düşük başla, yavaş yavaş arttır” kuralı unutulmamalıdır.

İlk günlerde; 1500 -2000ml sıvı ve 1000 kaloriyi geçmemeye çalışınız.

1. İdame mayii İsolayte olabilir (İsolayte M değil). Tüm elektrolitleri idame sıvısına ekleyebilirsiniz. replasmanı için %0.09 İzotonik Sodyum Klorür kullanabilirsiniz.

2. Potasyum, Magnesyum, Fosfat, Sodyum, Kalsiyum başlangıç değerlerini hemen elde ediniz.

3. Potasyum, Magnesyum ve Fosfat düzeyleri yeniden beslenme ve sıvı elektrolit dengesi takibinde en önemli takip değerleriniz olacaktır. Potasyum ve magnesyumu normal değerlerin üst sınırında tutunuz. Fosfat düşüklüğünü dikkatli takip ediniz.

4. Potasyum; 2,5-5 ampul /gün replasmanı gerekebilir. Yeniden beslenmeyle birlikte ihtiyaç artacaktır. (Renal bozukluk yoksa)

5. Magnesyum; değerini elde edemezseniz bile 2 ampul/gün ekleyiniz (Renal bozukluk yoksa)

6. Fosfat; serum düzeyi 1-1,5 mg/dL (0.3-0.5 mmol/L) altına düşerse kardiyak aritmi, solunum yetmezliği, konfüzyon gelişir. Ölçemiyorsanız hastanızda solunum sıkıntısı başlamışsa ilk olarak fosfat düşüklüğü akla gelmelidir. Enerji fazlalığı vardır. Hemen kalori ve sıvıyı kısıtlayınız.

7. Sodyum; hipo ve hipernatremi olabilir. Tedavi süresince hipernatremi gelişme riski daha fazladır. Hiponatremide açlık metabolizmasını düşünerek düşük başla, yavaş arttır kuralını unutmayınız. Hipernatremide en uygun tedavi NG/oral su verilmesidir.

8. Kalsiyum; mutlaka iyonize kalsiyum veya düzeltilmiş kalsiyum değerlerine göre replasman yapınız.

Wernicke Ansefalopatisi/Wernicke Korsakoff Sendromu Gelişmemesi İçin;

9. Başlangıçta tiamin 1 gr/gün replasmanını yapınız. Oral/NG alabiliyorsa Apikobal, Benexol ve eşdeğerlerinden tablet olarak Tiaminin bir bölümünü enteral yoldan veriniz. Ancak dikkat edilmesi gereken husus İV dekstroz uygulaması olacaktır.

10. Eğer % 5 dekstroz kullanıyorsanız (NG, oral alımı sağlanamayan hastalarda) her 1 ml % 5dekstroz için 1 mg tiamin ekleyiniz. (500 ml % 5 dekstroz içine 20 adet Bemiks ampul).

Yeniden beslenme, enerjinin düzenlenmesi;

11. Kalori ve protein düşük başlanır. Ortalama 10 günde tam kalori ve beslenmeye ulaşılmalıdır (Bu yaklaşım ayakta AG bitirenler dahil tüm uzun süreli AG katılımcılarında uygulanmalıdır).

12. 15-20 kcal/gün başlangıç kalori değeridir. Yaklaşık 1000 kcal olan bu değere K, Mg ve Fosfor değerleri uygunsa yavaş arttırılarak 3-5 günde ulaşılmalıdır.

13. Enteral beslenme oligopeptid (semielemental) diyetle başlanmalıdır (Tüm uzun AG katılımcıları için geçerlidir)

14. Beslenmenin ilk günü Oligopeptid diyet olan Peptisorb 500 ml (yarıyarıya sulandırılmış) 250 kcal/gün ile beslenme başlatılır. Sıvı elektrolit dengesi olumlu seyrederse ikinci gün Peptisorb 500 ml(500 kcal) verilir.

15. Peptisorb hiç bulunamazsa; Osmolite 250 ml (yarıyarıya sulandırılmış) 125 kcal/gün verilir. Ek olarak %5 dekstroz verilebilir. İzleyen günlerde yavaş arttırılır.



HASTALIK YOK HASTA VARDIR…….unutulmamalıdır.
Yüklə 7,27 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin