Endoskopik Ultrasonografi Bilgi ve Hazırlık Formu



Yüklə 19,69 Kb.
tarix10.01.2017
ölçüsü19,69 Kb.
#5057
Endoskopik Ultrasonografi Bilgi ve Hazırlık Formu

Endoskopik ultrasonografi (EUS) i endoskopların ucuna ultrason probunun monte edilmiş halidir ve bu şekilde endoskopi ile ultrasonografiyi tek bir alette birleştirilmiş olur. Endoskopik ultrasonlar hem sindirim sisteminin iç yüzeyini ve duvarlarını hem de çevre organları inceleyebilirler. Endoskopik ultrasonografi cihazları radyal ve lineer olarak ikiye ayrılır. Radyal olanlar 360 derece çepeçevre görüş sağlar ve tanı koymada kullanılırlar. Lineer olanların aksı radyal olanların tersine , endoskop şaftına paralel seyreder. En fazla 120 -140 derece kadar görüş sağlarlar ve bu cihazların içinde ince iğne aspirasyon seti gönderilebilir, ucundaki elavatör ile iğne yönlendirilebilir. Ultrasonografik dalgalar iğnenin doku içinde nerede olduğunu gösterdikleri için, iğnenin hedefe yönlendirilmesi ve dokudan parça alınması kolay olmaktadır.

EUS tüm tubuler gastrointestinal sistem ve pankreas tümörlerinin lokal olarak evrelendirilmesinde en önde gelen evrelendirme metodudur. EUS sadece tanı ve evrelendirmede değil, tedavi edici işlemlerde de çok yardımcıdır ve sindirim sistemi kanserlerinde tedavi yaklaşımlarrı EUS ‘la çok değişmiştir. Pankreatik kistlerin tedavileri, pankreas tümörlerinden kaynaklanan ağrıların tedavisi (çölyak pleksus nörolizi) , gastrik varislere skleroterapi uygulaması- coil yerleştirilmesi, mediastinal kist tedavileri vb gibi bir çok hastalık noninvaziv bir şekilde ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebilmektedir. Endoskopik ultrasonografinin (EUS) başlıca üstünlüğü; yemek borusu kanseri, mide kanseri, rektum kanseri ve anüs kanseri gibi durumlarda hem kanserin derine doğru yayılımı ; hem de etraftaki lenf bezi, damar ve organlardaki tutulumu hakkında fikir vermesi ve bu bölgelerden biyopsi alma olanağı tanımasıdır.



Endoskopik ultrasonografi (endosonografi) işlemi öncesinde ne gibi bir hazırlık gerekir?

Endoskopik ultrasonografi (EUS) veya endosonografi işlemi öncesinde; allerji , kronik akciğer hastalığı, kalp hastalığı, şeker hastalığı (diyabet) gibi rahatsızlıklarınızı doktorunuza bildiriniz.

Sizden endoskopik ultrasonografi (EUS) veya endosonografi işlemi sırasında bir kitle veya sıvı belirlenmesi durumunda iğne ile biyopsi veya örnek alınabileceğinden kanama sorunu doğabilir. Bu nedenle, Kumadin gibi kan sulandırıcı ilaç veya aspirin, Motrin, ibuprofen vb. antiromatizmal veya ağrı kesici yada pıhtılaşmayı bozan ilaçları kullanıyorsanız bunları doktorunuzun denetiminde işlemden 7 gün önce kesmeniz gerekecektir. Bu durumu endoskopi işlemini gerçekleştirecek olan doktorunuzla paylaşmanızda yarar vardır. İşlem esnasında ince iğne aspirasyonu veya diğer girişimsel işlemlerin yapılma ihtimali varsa öncesinde mutlaka Hemogram , PTZ-INR ve APTT bakılması gereklidir.

Endoskopik ultrasonografi (EUS) veya endosonografi işlemi üst sindirim sistemi için yapılacaksa, yani ağızdan girilecekse midenin boş olması gerekeceğinden, işlemden önce en az 10 (on) saatlik bir açlık sağlanmalıdır. Bu işlem rektum veya kalın bağırsak için yapılacaksa size makat yolu ile lavman veya ağızdan müshil ilacı verilecektir. Doktorunuz barsak temizliği ile ilgili açıklamalarda bulunacaktır.



Endoskopik ultrasonografi (endosonografi) işlemi nasıl gerçekleştirilir?

İşlem öncesinde doktor veya hemşireniz işlem için size risklerinin açıklandığına dair bir onam formunu imzalamanızı isteyecektir. Endoskopik ultrasonografi (EUS) veya endosonografi işlemi öncesinde damar yolu ile sakinleştirici ilaçlar (sedasyon işlemi) yapılacağından aynı gün araç kullanmamanız ve aktif işinize dönmemenizde yarar vardır. Bu işlem için nadiren sakinleştirici ilaçlar (sedasyon) yerine anestezi verilebilir. Vücudunuza, işlem sırasında tansiyon, nabız ve kan oksijen düzeyini takip edebilmek için elektrot adı verilen bazı yuvarlak yapışkanlar konulabilir. Doktorunuz işlem sırasında bir televizyon ekranından sindirim sisteminizin içinin görüntülerini izler ve diğer bir ekrandan ise ultrasonografi görüntülerini takip eder. İşlem iğne biyopsisi yapılıp yapılmamasına göre 30 ile 90 dakika arasında sürer. İşlemden sonra bir saat civarında yatarak dinlenmeniz istenecektir. İşlemden sonra size önerilen süre içinde hafif ve sulu yemekler yemenizde yarar vardır.Geçici olarak işlem sırasında görüntünün rahat sağlanabilmesi için sindirim sistemi içine verilen havaya bağlı olarak, işlem sonrasında gaz, sıkışma hissi ve geğirme sorununuz olabilir. İşlem sonrasında herhangi bir sorun yaşanmadı ise evinize gönderilirsiniz, şayet işlemde bazı zorluklar yaşandı ise geceyi ilgili sağlık kuruluşunda geçirmeniz önerilebilir. İşleme bağlı olarak boğazınızda bir iki gün boyunca, biraz yanma ve batma olabilir, tuzlu su ile gargara yapmanız fayda sağlayacaktır. İşlemin ertesinde şiddetli bulantı, kusma, titreme ve ateş gibi sorunlarınız olursa doktorunuz ile irtibata geçmenizde yarar vardır.



Endoskopik ultrasonografi (endosonografi) işleminin esnasında gelişebilecek komplikasyonlar:

Endoskopik ultrasonografi (EUS) veya endosonografi işlemi genelde deneyimli ellerde emniyetli bir girişimdir. İşlem sırasında iğne biyopsisi veya aspirasyon (sıvı çekme) yapılmaz ise komplikasyon 2,000 işlemde bir tanesinde görülür. Bu oran standart endoskopi girişimlerinden farklı değildir. İşlem sonrasında nadiren hastalarda deri döküntüleri, bulantı ve kusma gibi sorunlara rastlanabilir.



Endoskopik ultrasonografi (EUS) veya endosonografi işlemi sonrasında başlıca çekinilecek komplikasyon, özellikle iğne ile doku örneği alınması veya apse boşaltılması gibi işlemlere bağlı enfeksiyon ve bağırsak delinmesidir (duodenum veya rektum perforasyonu). Bu komplikasyonun oranı ise yine ender olup, % 0.5-1.0 arasındadır. Sıklıkla, bu tür komplikasyonlardan korunma amacı ile antibiyotik verilebilir. Endoskopik ultrasonografi (EUS) veya endosonografi işlemi pankreas için uygulanırsa, işleme bağlı pankreatit gelişebilir. Pankreatit gelişmesi halinde hastanede yatış ve serum verilmesi gerekecektir.
Yüklə 19,69 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin