AĞri ibrahiM ÇEÇen üNİversitesi muafiyet ve iNTİbak iŞlemleri YÖnergesi



Yüklə 25,2 Kb.
tarix12.02.2017
ölçüsü25,2 Kb.
#8348



AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ

MUAFİYET VE İNTİBAK İŞLEMLERİ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç ,Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'ne yeni kayıt yaptıran öğrencilerin daha önce, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi dâhil olmak üzere herhangi bir Yükseköğretim Kurumundan alıp başardığı derslerin muafiyet ve yarıyıl/yıl intibak esasları ile muafiyet sınavı yapılacak derslerle ilgili esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 - (1) Bu yönerge, yatay/dikey geçiş yaparak veya af kanunundan yararlanarak öğrenimlerine devam etmek isteyen, daha önce herhangi bir Yükseköğretim Kurumunda öğrenci iken ilişiği kesilen veya mezun iken Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'ne yeniden kayıt yaptıran, benzeri durumda olup öğrenimlerine devam edecek öğrencilerin daha önce alıp, başarılı oldukları derslerden muafiyetleri ve intibaklarıyla ilgili işlemleri ile muafiyet sınavı yapılacak derslerle ilgili işlemleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- Bu Yönerge, 27 Ağustos 2011 tarih ve 28038 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan

“ Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim - Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne

dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;

a)İlgili Birim: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesine bağlı Fakülte, Yüksekokul, ve Meslek Yüksekokulu Dekanlık/Müdürlüklerini,

b) İntibak İşlemi; Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesine kayıt hakkı kazanan öğrencilerin daha önce Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesine dahil herhangi bir yükseköğretim kurumundan alıp başardığı ve muaf sayıldığı derslere göre devam edecekleri yarıyıl/yılı belirleme işlemini,

c) İntibak Komisyonu; İlgili Dekanlıkça/Müdürlükçe bölümler bazında oluşturulan muafiyet ve intibak taleplerinin incelendiği en az üç üyeden oluşan İntibak Komisyonunu,

ç) Muafiyet; daha önce alınmış ve başarılmış ders/derslerin yerine, kredi ve içerik uyumuna göre müfredatta bulunan ders/derslerin denkliğinin kabul edilmesi durumunu,

d) Üniversite; Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi

e) Yönetim Kurulu; İlgili Akademik birimin Yönetim Kurulunu ifade eder

İKİNCİ BÖLÜM

İlkeler ve İşleyiş

Başvuru esasları ve süresi

MADDE 5-

a)(Değişiklik; 02.12.2015 tarihli 21/127senato kararı) Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'ne başvurular, öğrencinin üniversiteye ders kaydını yaptırdığı ilk yarıyılın/yılın birinci haftasının sonuna kadar ilgili Dekanlığa/Müdürlüğe yapılır. Ek kontenjanla kayıt yaptıran öğrenciler, ders kaydı yaptırdıkları tarihi takip eden ilk hafta içerisinde muafiyet talebinde bulunabilirler, Sonraki yarıyıl/yıllarda yapılacak muafiyet talepleri ya da yapılan muafiyet/intibak işlemlerinin iptaline yönelik istekler kabul edilmez. Ancak, öğrencilerin, önlisans ya da lisans öğrenimlerine devam ederken eş zamanlı olarak başka bir Yükseköğretim Programında alıp başarılı olduğu ders/derslerden muaf olabilmeleri için ilgili ders/derslerden başarılı oldukları yarıyıl/yılı takip eden yarıyıl/yılın ilk haftası içerisinde muafiyet talebinde bulunabilirler.

b) Başvuru şahsen veya resmi vekiller tarafından yapılmalıdır. Süresi içinde yapılmayan başvurular kabul edilmez.

c) Öğrencilerin, başvuru dilekçelerinde alıp da başarılı oldukları derslerden hangilerinden muaf olmak istediklerini açıkça belirtmeleri gerekir.

d) Başvuru Dilekçesinin ekine daha önce öğrenim görülen yükseköğretim kurumu tarafından onaylanmış (mühürlü, kaşeli ve imzalı) ders içerikleri ve öğrenim belgesi (transkript) eklenmesi gerekir. Bu konuda, fotokopi, faks, onaysız belge ve eksik belge olması durumunda başvuru işleme alınmaz.

e)YÖK tarafından denkliği tanınmayan yurtdışındaki üniversitelerden alınan dersler için muafiyet ve intibak işlemleri yapılmaz.



Muafiyet ve intibak ile ilgili hususlar

MADDE 6-

a) Dekanlık/Müdürlük Muafiyet ve İntibak Komisyonları, öğrencinin muafiyet istediği dersler ile ilgili gerekli incelemeleri yaparak, daha önce alınan, başarılı olunan ve muafiyet talep edilen tüm dersler için kararını bir kerede verir.

b) Muafiyet istenen dersin; eşit ve daha yüksek kredili olması şartıyla, zorunlu veya seçmeli olması durumuna bakılmaksızın; ders içeriği uyumu/yeterliliği incelenerek bir rapor düzenlenir. Düzenlenen bu rapor ilgili yönetim kurulunca değerlendirilerek karara bağlanır ve öğrencilerin intibakları ilgili yarıyıl/yıla yapılır.

c) Muafiyet talebi ilgili yönetim kurulu tarafından karara bağlanıncaya kadar öğrenciler, muafiyet talebinde bulunduğu ders/derslere devam ederler. Öğrencilerin muafiyet ve intibakları ile ilgili işlemler fakülte/müdürlüğe başvuru süresinin bitiminden itibaren bir hafta içinde sonuçlandırılır. Öğrenciler, ileriki yarıyıllarda muafiyet ve intibak talebinde bulunamaz.

ç) Muafiyeti, ilgili yönetim kurulunca uygun görülen öğrencilerden;

1) Yatay geçişle gelen öğrencilerin önceki diploma programından aldığı ve başarılı olduğu derslerin intibakının yapılarak, bu derslere ilişkin daha önce alınan notlar transkripte işlenir.

2) Dikey geçiş ile lisans programlarına yerleşen öğrencilerin diploma programından mezuniyet koşullarını sağlamaları halinde, lisans not ortalamaları ön lisans programında alarak lisans programında intibakı yapılan dersler ile lisans eğitimi sırasında aldığı dersler üzerinden hesaplanır.

3) -(Değişiklik;04.02.2015 tarihli 03/011 nolu senato kararı bağıl yönergesi madde9) (M) notu; bir yükseköğretim kurumundan daha önce okumuş olup ÖSYM’ye yeniden girerek kayıt hakkı kazanan öğrencilerin ilgili programa intibaklarında, önceden izledikleri yükseköğretim programında almış oldukları ve ilgili yönetim kurulu kararı ile başarılı sayıldıkları dersler için kullanılır.


4)-(İlave;04.02.2015 tarihli 03/011 nolu senato kararı) Öğrenci geldiği üniversiteden aldığı fakat başarısız olduğu (F,FD ) notlu derslerinin harf notları da işlenir ve öğrenci bu derslerden devam almak zorunda değildir.

d) Muafiyet istenen dersin; zorunlu veya seçmeli olması durumuna bakılmaksızın; (dersin kredi saati eşit veya daha yüksek kredili olmak zorundadır. Ders içeriği yeterliliği ilgili birimin komisyonun takdir yetkisine sahiptir) ve bölüm/program eşdeğerliliği dikkate alınarak incelenir.

e)-(Değişiklik;04.02.2015 tarihli 03/011 nolu senato kararı) Daha önce bir yükseköğretim kurumundan aldığı dersler muafiyeti intibak komisyonu tarafından değerlendirilir. Yıllık kredi yükünün en az %70'inden fazla ise öğrenci bir sonraki yıla intibak ettirilir. Dgs ile gelen öğrenciler 3.sınıftan başlatılır. Yatay geçiş ile gelen öğrencilerin emsallerine göre intibakları yapılır. Fakat Muafiyet komisyonunda intibakı uygun görülmeyen dersleri almak zorundadır.

f)Açık öğretim programlarında alınan dersler için muafiyet talepleri ilgili birim yönetim kurulları tarafından değerlendirilerek karara bağlanır.

g) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve yabancı dil derslerin; eşit ve daha yüksek kredili olması şartıyla başaran öğrencilerin muafiyet işlemleri yapılır.

ı) (Değişiklik; 02.12.2015 tarihli 21/127senato kararı) Yabancı dil muafiyet ve seviye tespit sınavından 100 üzerinden an az 70 puan alan öğrenciler, kayıtlı oldukları bölüm ve programlarda 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendine göre verilmesi zorunlu olan yabancı dil derslerinin tamamından muaf olur ve aldıkları puan ayrı ayrı ilgili yarıyıllarda ders başarı notu olarak işlenir. Ancak öğrenciler, istekleri halinde muaf oldukları bu dersleri alabilir. Bu durumda ilgili yarıyılda aldıkları başarı notu esas alınır.

i) Af Kanunundan faydalanarak kayıt olan öğrencilerde, daha önce alıp başarılı olduğu dersler için intibak işlemi yapılmaz. Başarılı dersleri ve başarı notları ağırlıklı genel not ortalamasına aynı şekilde geçer. Mutlak değerlendirmeye göre alınan notlara Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Not Dönüşüm Tablosu" na göre karşılığı verilir.

k) Yapılan muafiyet/intibak sonuçlarına itirazlar, muafiyet işleminin kesinleşip öğrenciye bildirildiği tarihten itibaren en geç 1 hafta içinde ilgili birime yapılır.

l)( İlave; 02.12.2015 tarihli 21/127senato kararı) Her Eğitim-Öğretim yılı başında Üniversiteye yeni kaydolan öğrencilere Bilgi İletişim Teknolojisi, Temel Bilgisayar Kullanımı gibi temel bilgisayar içerikli dersler için muafiyet sınavı uygulanır. Bu sınavlardan 100 puan üzerinden en az 70 puan alan öğrenciler bu dersten muaf sayılır.


Dikey geçişe ilişkin esaslar

MADDE 7- (1) Dikey Geçiş Sınavı ile lisans öğrenimine başlama hakkını elde eden öğrencilere, Yüksek Öğretim Kurulunun Dikey geçişler hakkında Meslek Yüksek Okulları ve Açık öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.

(2) Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilerin önlisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenler için Dekanlık/ Müdürlük Muafiyet ve İntibak Komisyonları tarafından incelenerek yönetim kurulu kararı ile muafiyet verilir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir.




Başka Kurumlarda Öğrenim

MADDE 8-(1) Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi programlarından birinde kayıtlı bulunan öğrencilerden, YÖK tarafından denkliği kabul edilen başka bir yükseköğretim kurumunun programlarında özel öğrenci statüsünde ders alanlar, Farabi Programı, Uluslararası Değişim Programları ile yurtdışında öğrenim görenler için harf notu uygulanır.

(2)Öğrencilerin diğer yükseköğretim kurumlarından alacağı derslerin ,bu kurumlarda eğitime başlamadan önce ,ilgili birimin yönetim kurulu kararıyla kabul edilmiş olması gerekir.



Muafiyetle ilgili işlemler

MADDE 9- Muafiyet işlemleri ilgili Dekanlık/müdürlük muafiyet ve intibak komisyonları tarafından yürütülür. Komisyon raporunu ilgili Yönetim Kuruluna sunar. Yönetim Kurulu kararında öğrencinin hangi yarıyıla intibak ettirildiği ve öğrencinin daha önce okuduğu dersin kodu, adı, kredisi, dersi, hazırlık okuyup okumadığı ve başarı notu ile bu derse karşılık muaf olunan dersin adı, kodu ve kredisi belirtilir ve sonuç öğrenciye bildirilir. Bu durumda olan öğrenciler, yeni okuyacakları derslere eşdeğer olan ve haftalık ders programına uygun olarak önceden okuyup başarılı oldukları derslerin kredisi kadar bir üst yarıyıldan ders alabilirler.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yürürlük ve Yürütme
Hüküm Bulunmayan Haller

MADDE 10- (1) Bu uygulama esaslarında hüküm bulunmayan hallerde karar almaya Üniversite Senatosu yetkilidir.
Yürürlük

MADDE 11- (1) Bu yönerge Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Senatosu’nda kabul edildiği 11.06.2014 tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 12- (1) Bu yönerge hükümlerini Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü yürütür.


Yönergenin Yayımlandığı Senato Kararının




Tarihi

Sayısı

11.06.2014

07/039

Yönergede Değişiklik Yapan Yönergenin Yayımlandığı Senato Kararının




Tarihi

Sayısı

Yönergede Değişiklik Yapan Yönergenin Yayımlandığı Senato Kararının




04.02.2015

03/011

Yönergede Değişiklik Yapan Yönergenin Yayımlandığı Senato Kararının




02.12.2015

21/127







Yüklə 25,2 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin