Salmanoff [ əlaqə analoqunun tapılması



Yüklə 38,48 Kb.
tarix23.12.2016
ölçüsü38,48 Kb.

Salmanoff

[ əlaqə analoqunun tapılması]





1. günəş : sarı

?

A) limon : qırmızı



B) su : şəffaf

C) qarpız : dairəvi

D) ling : yastı

E) ağac : yaşıl


2. büyük : kiçik

?

A) çala : çuxur



B) səbəb : nəticə

C) düşünmək : fikirləşmək

D) sevgi : nifrət

E) əsas : mühüm


3. baş : ağıl

?

A) dəftər : yazı



B) su : quyu

C) pul :cib

D) qol : güc

E) at : yəhər


4. təkər : avtomobil

?

A) təkər :araba



B) qol : əl

C) stul : stol

D) oğul : ata

E) otaq : qapı


5. yaşıl : sarı : qırmızı

?

A) on : yetmiş : min



B) məktəb : kitab : dəftər

C) su : neft : çən

D) çoban : naxır : sürü

E) Praqa : Çexiya : Avropa


6. oğlan : qız

?

A) bənövşəyi : narıncı



B) ağ : qara

C) telefon : faks

D) kitab : dəftər

E) sürücü : avtomobil


7. qaçdı : durdu

?

A) bildi : dedi



B) getdi : aldı

C) danışdı : susdu

D) güldü : ağladı

E) bəslədi : yetişdirdi


8. söndürdü : yandırmaq

?

A) bişirdi : yemək



B) yaşadı : yaratmaq

C) apardı : gətirmək

D) ağladı : güldü

E) qışqırdı : gülmək


9. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

?

A) A, B, C, D, Ç, E, Ə



B) A, B, Ç, C, D, E, Ə

C) B, A, C, D, Ə, G, A

D) A, B, C, Ç, D, E, Ə

E) A, B, C, Ç, D, Ə, E


10. İnşaat : təhsil : səhiyyə

?

A) müəllim : həkim : rəssam



B) həkim : mühəndis : çilingər

C) mühəndis : rektor : tibb bacısı

D) memar : alim : dülgər

E) rəssam : nazir : feldşer


11. optimizm : pessimizm

?

A) böyük : kiçik



B) getmək : çatmaq

C) avtomobil : təkər

D) arzu : istək

E) yaxşı :əla


12. meyvə : şirə

?

A) dəmir : filiz



B) kürü : balıq

C) maye : su

D) mis : metal

E) odun : kömür


13. Himalay : Qafqaz

?

A) Kazbek : Vezuvi



B) Comolonquma : Elbrus

C) Elbrus : Kazbek

D) Vezuvi : Bazar düzü

E) Bazar düzü : Comolonquma


14. Salam Salamzadə : Tahir Salahov

?

A) şair : yazıçı



B) yazıçı : memar

C) rəssam : rəssam

D) şair : filosof

E) filosof : aktyor


15. Qafqaz : dağ

Qrelandiya : ?

A) dəniz

B) körfəz

C) şəhər

D) materik

E) ada
16. Bənd : maddə : qanun

?

A) kitab : vərəq : səhifə



B) misra : bənd : şeir

C) dövlət : sərhəd : paytaxt

D) şəhər : kənd : qəsəbə

E) ağac : bitki : canlı


17. Budaq : gövdə : ağac

?

A) yaşıl : sarı : rəng



B) oğul : ata : baba

C) qələm : karandaş : pozan

D) qol : bədən : insan

E) nəlbəki : stəkan : qaşıq


18. Varlıq : canlı : ağac : çinar

?

A) varlıq : əşya : mebel : divan



B) elm : fizika : riyaziyyat : məntiq

C) maye : duru : benzin : neft

D) dövlət : bayraq : gerb : himn

E) daş : divar : dam : bina


19. Dərs : təlim : proses

?

A) fermer təsərrüfatı : maldarlıq: kənd təsərrüfatı



B) yüngül sənaye : sənaye : iqtisadiyyat

C) ağır sənaye : iqtisadiyyat : sahibkarlıq

D) müəssisə : şirkət : zavod

E) ticarət : fəaliyyət : proses


20. B.Vahabzadə : şair : insan : canlı

?

A) vaqon : qatar : mexanizm : dəmir yol



B) hərf : səs : dilçilik : fonetika

C) bəstəkar : Ü.Hacıbəyov : musiqişünas : dahi

D) tar : musiqi aləti : əşya : cism

E) Yaponiya : ada : ölkə : Asiya


21. 1 : 32

?

A) A : Z



B) A : Y

C) A : U


D) A : V

E) A : S
22. Kələm : mələk

Kələk : ..... ?

A) kələk


B) külək

C) yalan


D) iftira

E) ələk
23. Rusiya : Danimarka

Moskva : ......?

A) Roma


B) Kopenhagen

C) Sofiya

D) Brüssel

E) Ankara


24. qış : fəsil

?

A) telefon : televizor



B) əsər : roman

C) dəniz : Xəzər

D) don : paltar

E) fəsil : yay

25. tərbiyə : proses

?

A) dost : düşmən



B) cansız : əşya

C) isim : nitq hissısi

D) çanta : torba

E) sahil : çay


26. böyük : iri

?

A) prokuror : vəkil



B) balaca : azman

C) ağıllı : dəli

D) yavaş : sərin

E) sifət : üz


27. kağız : kley

Dəmir : ?

A) polad

B) qaynaq

C) taxta

D) plastilin

E) mis

28. Naqil : enerji



?

A) boru : su

B) yük : avtomobil

C) sap : parça

D) səs : hava

E) bilik : kitab

29. Uçan xalça : televizor

Sehrli güzgü : ?

A) avtomobil

B) təyyarə

C) kompüter

D) antena

E) cihaz

30. araba : at

?

A) sürücü : avtomobil



B) sürü : it

C) çoban : qoyun

D) gəmi : bərə

E) vaqon : paravoz


31. top : kürə

Boru : ?

A) piramida

B) çevrə


C) kub

D) silindir

E) konus

32. 13674 : 47631

Kirə : ?

A) kürə


B) ərik

C) kərə


D) icarə

E) dərk


33. Nitq hissəsi : çinar

Ağac : ?

A) sifət

B) təyin


C) palıd

D) cökə


E) budaq

34. qaya : ayaq

?

A) dad : dil



B) səs : səs

C) bir : iki

D) saç : tel

E) dərk : kral

35. Bıçaq : tikmək

?

A) mala : suvaq



B) qaşıq : yemək

C) iynə : kəsmək

D) kran : yükləmək

E) traktor : daşımaq


36. Əsgər : silah

?

A) fəhlə : dəryaz



B) traktor : sürücü

C) atlı : at

D) beşik : uşaq

E) yazıçı : qələm


37. qələm : yazmaq

?

A) səs : eşitmək



B) ev : yatmaq

C) qazan : yemək

D) dəryaz : biçmək

E) dil : söyləmək


38. dəmir : bilək

?

A) daş : ürək



B) polad : qılınc

C) yaşıl : yarpaq

D) hündür : dağ

E) iti : bıçaq


39. ağ : yalan

?

A) isti : hava



B) isti : münasibət

C) isti : xörək

D) isti : çörək

E) İsti : su

40. aktiv : fəal

Optimal : ?

A) fərq

B) qeyri - kafi



C) imkan

D) dahi


E) ən əlverişli
41. iti : baxış

?

A) quru naxış



B) quru taxta

C) quru paltar

D) quru yer

E) quru söz


42. optimist : bədbin

?

A) faşist : çirkin



B) bukinist : xoşbəxt

C) pessimist : nikbin

D) artist : aktyor

E) solist : bitərəf


43. İki yüz : əsr

?

A) qırx altı : sutka



B) otuz : saat

C) altmış : dəqiqə

D) ay : altmış

E) on dörd : həftə


44. qara : fikir

?

A) şirin : bal



B) şirin : qənd

C) şirin : söz

D) şirin :tort

E) şirin : meyvə


45. Fayton : avtomobil

?

A) ayaqqabı : çarıq



B) nizə : ox

C) bant : nüvə

D) xış : kotan

E) kağız : kompüter

46. Çinar : ağac : palıd

?

A) saat : çəngəl : bıçaq



B) bənövşə : gül : nərgiz

C) sarı : qırmızı : rəng

D) bir : yeddi : say

E) qatıq : süd : ayran


47. kub : səkkiz

?

A) kürə : iki



B) kürə : sıfır

C) kürə : yeddi

D) kürə : beş

E) kürə : bir

48. kub : on iki

?

A) paralelopiped : altı



B) paralelopiped : səkkiz

C) paralelopiped : onbir

D) paralelopiped : on

E) paralelopiped : on iki


49. şahmat : Hindistan

Futbol : ....?....

A) Fransa

B) Almaniya

C) İngiltərə

D) ABŞ


E) Braziliya

50. şah : altı

?

A) vəzir : on iki



B) prezident : on altı

C) nazir : on

D) vəkil : səkkiz

E) spiker : on dörd

51. təyyarə : zavod

?

A) kitab : nəşriyyat



B) qələm : zavod

C) qarpız : bostan

D) neft : quyu

E) ferma : qoyun

52. dəmir : qapı

?

A) iti : ağıl



B) taxta : pəncərə

C) quru : söz

D) saf : ürək

E) əyri : baxış

53. may : iyun

?

A) cümə : bazar



B) çərşənbə : cümə

C) cümə : şənbə

D) cümə axşamı : şənbə

E) cümə axşamı : çərşənbə axşamı


54. il : dekabr

?

A) gün : səhər



B) cihaz : tozsoran

C) payız : fəsil

D) həftə : bazar

E) Azərbaycan əlifbası : a


55. yanvar : il

?

A) bazar ertəsi : ay



B) yeddi : say

C) avqust : yay

D) bazar ertəsi : həftə

E) feil : nitq hissəsi


56. sərkərdə : qoşun

?

A) lider : komanda



B) gəmi : kapitan

C) nazir : hökumət

D) ana ailə

E) sarvan : karvan

57. ipək : barama

?

A) dəmir : filiz



B) qaz : quyu

C) neft : mazut

D) ağac : odun

58. halqa : zəncir

?

A) pəncərə : divar



B) qanad : quş

C) vərəq : kitab

D) fəqərə : onurğa

E) təkər : fayton


59. il : altı

?

A) həftə : dörd



B) sutka : on iki

C) əsr : yüz

D) otuz : saat

E) otuz : dəqiqə


60. ayı : heyvan : pələng

?

A) darı : buğda : arpa



B) qartal : quş : qanad

C) tar : musiqi aləti : qaboy

D) mişar : balta : alət

E) maye : su : buz


61. həkim : xəstə : xəstəxana

?

A) müəllim : şagird : məktəb



B) direktor : fəhlə : sex

C) fermer : sağıcı : otlaq

D) məşqçi : futbolçu : rinq

E) şah : kral : saray

62. sarı : on altı

?

A) qaya : səkkiz



B) it : iki

C) yay : altı

D) ət : dörd

E) lövhə : on beş


63. soyuducu : ərzaq

?

A) avtomobil : qaraj



B) kitab : şkaf

C) dəftər : çanta

D) fabrik : məhsul

E) anqar : təyyarə


64. baş həkim : xəstəxana

?

A) direktor : universitet



B) kollec : rəis

C) baş nazir : hökumət

D) məktəb : direktor

E) dövlət : prezident




  1. B

  2. D

  3. D

  4. A

  5. A

  6. B

  7. C

  8. C

  9. D

  10. C

  11. A

  12. E

  13. B

  14. C

  15. E

  16. B

  17. D

  18. A

  19. E

  20. D

  21. A

  22. A

  23. B

  24. D

  25. C

  26. E

  27. B

  28. A

  29. B

  30. E

  31. D

  32. B

  33. A

  34. B

  35. C

  36. Ae

  37. D

  38. A

  39. B

  40. E

  41. E

  42. C

  43. E

  44. C

  45. D

  46. B

  47. B

  48. E

  49. C

  50. C

  51. A

  52. B

  53. C

  54. D

  55. D

  56. E

  57. A

  58. D

  59. B

  60. C

  61. A

  62. D

  63. E

  64. C

  65. B


Yüklə 38,48 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.azkurs.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə