|
Öğr. Gör. Türkan akyol güner haftalık Ders Akış Şeması
|
səhifə | 1/8 | tarix | 25.12.2016 | ölçüsü | 6,17 Mb. |
|
Haftalık Ders Akış Şeması
1) Halk sağlığına giriş 2) Sağlık ve kültür 3) Genel hastalık bilgisi 4) Sağlık hizmetleri ve TSH kavramı 5) Sağlık eğitimi 7) İşçi sağlığı hizmetleri 8) Ana çocuk sağlığı, Aile planlanması ve Bağışıklama 9) Sürveyans 10) Epidemiyolojide temel kavramlar 11) Kronik hastalıklar ve korunma 12) Beslenme bozuklukları ve korunma 13) Sigara madde kullanımı ve korunma 14) Olağanüstü durumlar ve korunma
HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ: SAĞLIĞIN TANIMI VE BELİRLEYİCİLERİ
Sağlığın Tanımı Sadece hastalık veya sakatlığın bulunmayışı değil, Fiziksel sosyal ve ruhsal açıdan Tam bir iyilik hali DSÖ (1948)
Sağlığın Tanımı Sağlık tüm hastalıkların tamamen elimine edilmesi ile ulaşılacak ideal bir iyilik hali değil, mükemmel olmayan bir kişinin mükemmel olmayan bir dünya ile çok büyük bir sıkıntı duymadan baş edebildiği, yaşamını idame ettirme durumudur. Dubos (1968)
Sağlığın Tanımı İnsanların sosyal ve ekonomik bakımdan üretken bir hayat yaşayabilmelerine olanak tanıyacak bir sağlık düzeyine ulaşmasıdır. DSÖ 2000 yılı için sağlık hedefleri (1997)
Hastalığın Tanımı Hastalık, doku ve hücrelerde yapısal ve fonksiyonel değişikliklerin yarattığı bir tablodur.
Hastalık Nedenleri 1-Bünyesel Nedenler - Gen, - Hormon, - Metabolizma bozuklukları.
Hastalık Nedenleri 2- Çevresel Nedenler: * Fizik nedenler: Isı, soğuk, ışınlar ve travmalar. * Kimyasal maddeler: Zehirler, kanserojenler. * Esansiyel madde eksikliği: Vitaminler, aminoasitler, yağ asitleri ve mineraller. * Biyolojik etkenler: Mikroorganizmalar, parazitler ve mantarlar. * Psikolojik nedenler: Stres. * Sosyal, kültürel ve ekonomik nedenler.
Toplumun Sağlığını Geliştirebilmek İçin Sağlık sorunlarının oluşmasını engellemek - Sağlığın geliştirilmesi
- Birincil Korunma
Oluşan sorunların hizmetten yararlanmasını sağlamak - İkincil / Üçüncül Korunma
Sağlığın Geliştirilmesi Hastalık riskini arttırıcı sosyal, ekonomik ve kültürel yaşam özelliklerinin oluşmasının engellenmesi - Kişilerin kendi sağlıklarını korumalarının ve geliştirmelerinin sağlanması
- Toplumsal risk etmenlerine yönelik mücadele
Sağlığın Geliştirilmesi Sağlığını kaybeden bundan sorumlu mu? Yaşam biçiminin geliştirilmesi sadece bireysel bir sorumluluk olabilir mi?
Sağlık Sorunlarına Koruyucu Yaklaşım Dört düzeyde korunma mümkündür. 1- Primordial Korunma 2- Birincil Korunma 3- İkincil Korunma
Primordial Korunma Risk faktörleri ortaya çıkmadan onların oluşmasını önlemek amaçlanır. Obezitenin engellenmesi, çocukların sigara kullanmalarını engelleyici okul eğitimleri.
Birincil Korunma Risk faktörleri mevcut iken hastalığın oluşmasını ve derecesini azaltmak amaçlanır. Obez kişilerde koroner arter hastalığı veya diabet gelişimini engellemek için diyet ve egzersiz önerilmesi, bağışıklama, AP hizmetleri.
Birincil Korunma Erken tanı hizmetleri olarak bilinir. - Uzmanlık alanının öncelikli sağlık sorunları için erken tanı rehberleri
- Risk gruplarına yönelik taramalar
- Tanı tekniklerinin akılcı kullanımı
- Kan basıncı ölçümleri,
- serviksten sürüntü alınması,
- tüberkülin testi.
-
Koruyucu Sağlık Hizmetleri |
|
|