Infeksionet urinare dhe infeksionet e traktit genital mashkullorYüklə 116,69 Kb.
Pdf görüntüsü
tarix16.02.2017
ölçüsü116,69 Kb.

Shoqata europiane e urologeve 

Infeksionet e ap.urinar 

Prof. Dr. Flamur Tartari  

  

Infeksionet urinare dhe infeksionet e traktit genital mashkullor. 

Infeksionet e traktit urinar perbejne nje problem serioz per shendetin per shkak te frekuences se 

rekurences se tyre. Klinikisht dhe eksperimentalisht eshte evidentuar qe mikrorganizmat me te shpeshte 

patogjene per kete patologji jane E.Coli dhe enterobakteret e tjera. Kjo shpjegon dhe frekuencen e larte 

te infeksioneve urinare tek femrat por dhe riskun e rritur per  te bere infeksion urinar pas nje procedure 

invasive apo pas kateterizimit. Infeksionet urinare klasifikohen si me poshte per lehtesi  ne praktiken 

klinike. 

1.cistit I pa komplikuar 

2.pielonefrit I pa komplikuar 

3. cistit I komplikuar me ose pa pielonefrit 

4.urosepsis 

5.uretritis 

6.prostatitis, epididimitis, orkitis. 

Perkufizimi per bakterurine sinjifikative tek  adultet 

1.>10 x 10ne fuqi3 mikrorganizma patogjene/ml urine = cistit I pa komplikuar  

2.>10x10ne fuqi4 baktere/ml urine= pielonefrit I pa komplikuar 

3.>10x10 ne fuqi 5baktere /ml= infeksion urinar I komplikuar Bakteruria asimptomatike

 

Themi se kemi te bejme me bakteruri asimptomatike kur ne dy urokultura te njepasnjeshme gjenden 

10x10 ne fuqi 5 mikrorganizma patogjen/ml  dhe pacienti ska klinike per infeksion urinar. 

Piuria 

Prania e >10 leukociteve per fushe klasifikohet piuri. 

 

Uretritis 

Uretriti simptomatik karakterizohet nga  disuria dhe nga sekrecione purulente.  Shoqata europiane e urologeve 

Infeksionet e ap.urinar 

Prof. Dr. Flamur Tartari  

  

Klasifikimi I prostatitit dhe sindromes se dhimbjes kronike pelvike eshte bazuar 

ne NIDDK/NIH. 

1‐prostatit akut bakterieal 

2‐prostatit kronik bacterial 

3‐sindroma e dhimbjes kronike pelvike (CPPS) 

a.

 

CPPS   inflamatore‐prania e leukociteve ne urine dhe lengun spermatik b.

 

CPPS jo inflamatore‐ne kete rasta skemi leukocite ne urine apo lengun spermatik 3‐prostatit inflamator asimptomatik 

Epididimitis, orchitis 

Ne pjesen me te madhe te rasteve epididimitis i shoqeruar ose jo nga orchti shkaktohet nga patogjenet 

urinar te zakonshem. Obstruksioni i fshikezes urinare dhe malformacionet urogenitale jane faktore risku 

per zhvillimin e epididimitis dhe prostatitis. 

 

Diagnoza 

Diagnoza  e infeksionit urinar mbeshtetet ne historine e semundjes, ekzaminimin fizik, analizen e 

urines,ekzaminim ky qe behet ne rutine. Urokultura eshte nje ekzaminim tejet i vlefshem qe duhet bere 

ne te gjitha rastet ne infeksion te traktit urinar (me perjashtim te rasteve me cistit te pakomplikuar dhe 

ne grate ne premenopauze.)per te zgjedhur antibiotikun sa me efektiv. 

Pielonephritis 

Ne te gjitha rastet kur dyshojme per pielonefrit eshte e domosdoshme te bejme nje vleresim te traktit 

te siperm urinar per te perjashtuar nje obstruksion te tij apo pranine e gureve. 

Uretritis 

Uretriti purulent karakterizohet nga rrjedhja e sekrecioneve purulente nga uretra,ku gjenden me shume 

se pese leukocite per fushe. Ne rastet e nje uretriti te shkaktuar nga gonokoku do gjenden diplokoket 

gram negativ intaqelizor. Prostatiti 

Ajo qe eshte e rendesishme eshte  berja e nje diagnoze diferenciale nese kemi te bejme me prostatit 

bakterial apo me sindromen e dhimbjes kronike pelvike.  


Shoqata europiane e urologeve 

Infeksionet e ap.urinar 

Prof. Dr. Flamur Tartari  

  

Trajtimi dhe profilaksia 

Trajtimi i infeksioneve urinare varet nga shume faktore , permendim ketu mikrorganizmin patogjen, 

vecorite e rastit etj. Tabela e me poshte tregon me saktesi  terapine qe duhet ndjekur per situata te 

ndryshme. Profilaksia eshte e domosdoshme ne rastet me infeksion urinar rekurent. 

diagnoza 

Patogjeni me i 

shpeshte 

Terapia e zgjedhur

Kohezgjatja e 

terapise 

cistitis 

e.coli  


TMP‐SMX(trimetoprim‐

sulfametoksazol) 

3 dite 

akut 


klebsiella 

Fluoroquinolone 

1‐3 dite 

I pakomplikuar 

proteus 

Fosfomycin trometamol 

1 dite 

 

staphylococci Pivmecillinam 

3‐7 dite 

 

 

Nitrofurantoin 5‐7 dite 

 

  

 

Pielonephrit  e.coli 

Fluoroquinolone 

7‐10 dite 

Akut  


Proteus 

Cephalosporine 

gjenerata 3 

 

I pakomplikuar Klebsiella 

Alternative  

 

 

Enterobaktere te tjere Aminopenicillin/BLI 

 

 Staphylococci 

Aminoglikozide 

 

 

  

 

Infeksion i ap.urinar me  e.coli Fluoroquinolone 

3‐5 dite 

komplikacione 

Enterococci 

Aminopenicillin 

 

 Pseudomonas 

Cephalosporin 

gjenerata2 

 

 Staphylococci 

Cephalosporin 

gjenerata3 

 

Infeksion I ap.urinar nosokomial 

Klebsiella 

Aminoglikozide 

 

 Proteus 

Ne rast te deshtimit te 

terapise fillestare apo ne 

raste te renda do jepet: 

 

Pielonephriti  Enterobaktere 

Anti‐pseudomonas : 

 

Akut  


Enterobaktere te tjere 

Fluoroquinolone nqs 

sjane perdorur ne fillim 

 

I komplikuar (candida) 

Acilaminopenicillin 

 

 

 Cephalosporin gjen3 

 

  

Carbapenem 

 

 

 +‐aminoglikozide 

 

  

Ne raste me candida 

jepet : 

 

  

Flutikazon 

 


Shoqata europiane e urologeve 

Infeksionet e ap.urinar 

Prof. Dr. Flamur Tartari  

  

 

 Amfotericin B 

 

  

 

  

 

 Prostatis 

E .coli 


Fluoroquinolone 

akute 


Akut,chronic 

Enterobaktre te tj 

Alternative tjeter 

mjekimi ne prostatitin 

akut bakterial :

2‐4 jave 

 

Pseudomonas Cephalosporina 

grupi3a/b 

 

Epididimitis Enterococci 

Ne raste me chlamydia 

ose ureplasma japim ; 

kronik 


Akute 

Staphilococci 

Doksicikline 

4‐6jave 


 

Chlamidia 

Makrolide

 

  

 

  

 

  

urosepsis 

E .coli 

Cephalosporinegrupi3a/b 3‐5 dite 

 

Enterobaktere te tjera Fluoroquinolone 

 

 Pas interventeve 

urologjike ritet risku 

per zhvillimin e 

infeksioneve rezistente 

Acilaminpenicilline 

 

 Pseudomonas 

Carbapenem 

 

 

Proteus +‐aminoglukozide 

 

 Serratia 

 

  

Enterobater 

 

 

  

 

  

 

  

 

Trajtimi i infeksionit urinar ne grate shtatzena : 

Bakteruria asimptomatike  trajtohet per 7 dite. Infeksionet rekurente asimptomatike apo simptomatike 

trajtohen me cephaleksin 125‐250mg/dite ,nitrofurantoine 50mg/dite per profilaksi. Infeksioni urinar ne grate ne periudhen postmenopausale 

Ne rastet me infeksion rekurent rekomandohet te perdoret estriol intravaginal. Ne qoftese kjo nuk eshte 

efektive atehere rekomandohet te perdoren per profilaksi antiobitike.  

 

  

Shoqata europiane e urologeve 

Infeksionet e ap.urinar 

Prof. Dr. Flamur Tartari  

  

Infeksioni urinar ne femije 

Terapia zgjat 7‐10 dite. Tetraciklina dhe fluorokinolonet nuk duhet te perdoren ne kete grup moshe per 

shkak te efekteve anesore qe japin ne dhembe dhe kartilago. 

Infeksioni urinar akut i pa komplikuar ne meshkujt  e rinje  

Trajtimi duhet te zgjasi te pakten 7 dite. Infeksioni urinar i komplikuar ne terren te crregullimeve urologjike 

Trajtimi i duhur bazohet ne urokulture. Urosepsis 

Pacientet qe bejne infeksion urinar mund te zhvillojne  urosepsis.  Shenjat fillestare te nje insuficiense 

multi organare jane :hiper ose hipotermia, takikardi, takipne, hipotension, hipotension, oliguri, 

leukopeni. Ne nje situat te tille eshte e domosdoshme zgjedha e antibiotikut te duhur , pacienti mbahet 

ne reanimacion nen mjekim intensiv. 

Profilaksia per infeksionet rekurente 

‐nitrofurantoin 50mg/dite 

‐nitrofurantoin makrokriatalore 100mg/dite 

‐trimetoprim‐sulfametoksazol 40/200mg/dite ose 3 here ne jave. 

‐trimetoprim 100mg/dite 

‐fosfomicin trometarol 3g/10 dite 

Ciprofloksacine 125mg/dite 

Norfloksacine200‐400mg/dite 

Pefloxacin 800mg/jave 

 

Gjate shtatzanise preferohet te jepen: 

Cephalexin 125mg/dite 

Cefaclor 250mg/dite Shoqata europiane e urologeve 

Infeksionet e ap.urinar 

Prof. Dr. Flamur Tartari  

  

Ndjekja e pacieteve me infeksion urinar  

Pas trajtimit te nje infeksioni urinar te pakomplikuar  behet ne rutine nje analize urine. Ne ato raste me 

infeksione rekurente eshte e rekomandueshme berja e nje urokulture dhe vleresimi I gjithe aparatit 

urinar. Tek mosha e thyer qe zhvillon infeksione rekurente duhet vleresuar trakti urinar, me ECHO, PIV, 

etj. Tek meshkujt qe bejne infeksione urinare duhet bere vleresimi urologjik per te gjitha rastet me 

infeksione rekurente, rastet me pielonephritis,prostatitis, orchitis, epididimitis. Tek femijet qe bejne 2 

episode infeksione urinare eshte e rekomandueshme te behen ekzaminime te tilla si ECHO, 

cistourethrographi  per te vleresuar morfologjine e ap.urinar.  uretritis 

per trajtimin e gonorreas rekomandohen skemat e meposhtme: zgjedhje e pare‐ cefixime 400mg per os , nje dozee vetme. Ceftrioxone 125mg in.m doze e vetme. 

Zgjedhje e dyte‐ciprofloksacine 500mg per os, ose ofloxacin 400mg, ose levofloxacin 250mg doze e 

vetme. 


Gonorrea zakonisht shoqerohet me infeksion nga klamidia prandaj duhet shtuar ne terapi dhe nje 

preparat antiklamidial. 

Si zgjedhje e pare preferohet‐ azithromicin 1g (4 tb 250mg per os) ,ose doxicicline 2xdite 100mg/7 dite. 

Zgjedhje e dyte –eritromicina 4xdite nga 500mg/ 7dite, ose ofloksacine 2xdite nga 300mg ose 

levofloxacin 500mg/ 7dite.  

Ne qoftese terapia deshton atehere duhet marre ne konsiderate infeksioni nga trichomonas ose 

mycoplasma. Ne kete rast terapia konsiston ne dhenien e 2g me tronidazol doze e vetme, ose 

eritromicine 500mg 4x dite per 7 dite. 

Prostatitis 

Prostatitis bakterial akut eshte nje infeksion problematik qe kerkon nje trajtim adekuat , administrim 

parenteral te dosave te larta te aminoglikozideve, penicilines,ose cephalosporinave te gjenerates se 

trete. Ne rastet me pak te renda terapia me fluoroquinolone per os duhet te vazhdoje per te pakten 10 

dite. Mjekimi i prostatitit bakterial kronik behet me fluoroquinolone ose trimetoprim dhe zgjat  2 jave. 

Ne rastet kur urokultura vazhdon te mbetet positive do vazhdohet mjekimi 4‐6 jave. 

Kombinimi i antiobitikeve me alfa‐bllokuesit 


Shoqata europiane e urologeve 

Infeksionet e ap.urinar 

Prof. Dr. Flamur Tartari  

  

Studimet urodinamike kane treguar nje rritje te presionit uretral tek pacientet qe kane zhvilluar prostatit 

kronik. Prandaj kombinimi I antiobiotikeve me alfa‐bllokues eshte cilesuar shume efektiv prej shume 

urologeve. Ne te gjitha rastet me prostatit purulent do behet drenazhi I pusit. 

 

Epididimitis, orchitis 

Rekomandohet te behet gjithnje  urokulture per te gjetur antibiotikun me efektiv. Zgjedhje e pare 

mbeten fluoroquinolonet per spektrin e gjere te veprimit qe kane dhe per faktin qe penetrojne mjaft 

mire ne indet e ap.urogenital. 

 

Profilaksia per procedurat invazive : 

 

  

 

 Procedurat  

patogenet 

profilaksia 

Antibiotiku i 

zgjedhur 

Verejtjet 

Procedurat 

diagnostike 

 

 

  

Biopsia 


transuretrale e 

prostates 

e. coli  

Behet tek te gjithe 

pacientet 

Fluorokinolonet. 

TMP‐SMX, 

METRONIDAZOL ? <72h 

Cistoskopia, 

ekzaminimi 

urodinamik 

Enterobakteret, 

enterokoket, 

stafilokoket 

Nuk behet 

Cefalosporin e 

gjenerates 2, TMP‐

SMX 

Profilaksia behet per pacient me 

risk te larte. 

ureteroskopi 

Enterobaktere, 

enterokoket, 

stafilokoket 

Nuk behet  

Cefalosporin e 

gjenerates 2, TMP‐

SMX 


 

ESWL 


Enterobakteret, 

enterokoket 

Nuk behet 

Cefalosporin e 

gjenerates 2‐3, 

TMP‐SMX, 

aminopenicillin 

Tek pacientet me 

stent ose me 

nefrostomi 

Ureteroskopi per 

litiazat e 

pakomplikuara 

distale 


Enterobakteret , 

enterokoket, 

stafilokoket 

Nuk behet 

Cefalosporin e 

gjenerates 2‐3, 

TMP‐SMX, 

aminopenicillin, 

fluoroquinolonet 

Tek pacientet me 

stent ose me 

nefrostomi 

Ureteroskopi per 

litiazat distale dhe 

per ekstraktimin 

perkutan te 

gureve 

Enterobakteret , enterokoket, 

stafilokoket 

Tek te gjithe 

pacientet 

Cefalosporin e 

gjenerates 2‐3, 

TMP‐SMX, 

aminopenicillin, 

fluoroquinolonet 

Jepen me doza te 

larta , in.vene 


Shoqata europiane e urologeve 

Infeksionet e ap.urinar 

Prof. Dr. Flamur Tartari  

  

TUR I prostates 

Enterobakteret , 

enterokoket 

Tek te gjithe 

pacientet 

Cefalosporin e 

gjenerates 2‐3, 

TMP‐SMX, 

aminopenicillin 

Per pacientet me 

volum te vogel 

prostate dhe risk 

te vogel  nuk eshte 

e nevojshme 

profilaksia 

TUR per ca.vezike 

urinare 


Enterobakteret , 

enterokoket 

Nuk behet 

Cefalosporin e 

gjenerates 2‐3, 

TMP‐SMX, 

aminopenicillin 

Behet tek 

apcientet me risk 

te larte dhe me 

nekroze te mases 

tumorale 

Kirurgji e hapur 

Stafilokoket, 

kateteri dhe 

uropatogjene te 

tjere 

Nuk behet Cefalosporin e 

gjenerates 2‐3, 

TMP‐SMX, 

aminopenicillin 

 

 Kontaminim i plages operatore 

Enterobakteret , 

enterokoket,  

tek te gjithe 

pacientet 

Cefalosporin e 

gjenerates 2‐3,, 

metronidazol 

 

 

  

 

  

 

  

 

  

 

  

 

  

 

  

 

  

 

  

 

  

Ne rastet me c.trachomatis trajtimi do behet me doxycikline 200mg/diteper 2 jave per te dy partneret. Makrolidet jane nje alternative e mire . 


Yüklə 116,69 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.azkurs.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə