Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Ladybon 2,5 mg tablettaYüklə 137 Kb.
tarix16.02.2017
ölçüsü137 Kb.
#8693


Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára
Ladybon 2,5 mg tabletta
tibolon
Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

 • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

 • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.


A betegtájékoztató tartalma:

  1. Milyen típusú gyógyszer a Ladybon és milyen betegségek esetén alkalmazható?

  2. Tudnivalók a Ladybon alkalmazása előtt

3. Hogyan kell alkalmazni a Ladybont?

4. Lehetséges mellékhatások

5 Hogyan kell a Ladybont tárolni?

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk1. Milyen típusú gyógyszer a Ladybon és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Ladybon az úgynevezett hormonpótló gyógyszerek (HRT) csoportjába tartozik. Tibolont tartalmaz.

A Ladybon alkalmazása a menopauza idején legkorábban az utolsó menzeszt követő 1 év múlva kezdhető el.


A Ladybon alkalmazása:
A menopauza idején fellépő tünetek enyhítése

A menopauza idején (természetes vagy petefészek-eltávolító műtét utáni művi) a női szervezetben leáll a női nemi hormon, azaz az ösztrogén termelése, amely olyan tüneteket okozhat, mint az arc, nyak, mellkas kipirulása („hőhullámok”). A Ladybon enyhíti ezeket a menopauza utáni tüneteket. Ön kizárólag akkor részesülhet Ladybon kezelésben, ha a tünetek súlyosan befolyásolják az ön megszokott életvitelét.


Csontritkulás megelőzése

A menopauza után számos nőnél csontritkulás alakulhat ki (oszteoporózis). Minden egyéb kezelési lehetőséget is beszéljen meg kezelőorvosával.

Amennyiben Önt fokozottan veszélyezteti a csontritkulás (oszteoporózis) okozta csonttörés lehetősége, de nem részesülhet egyéb kezelésben, a Ladybon a csontritkulás megelőzésére is használható a menopauza után.
További információkat a Ladybonról és annak használatáról a 6. pontban olvashat.

2. Tudnivalók a Ladybon alkalmazása előtt
Kórtörténet és rendszeres ellenőrzés

A hormonpótló terápia az előnyei mellett néhány kockázati tényezővel is rendelkezik, melyeket számításba kell venni a terápia kezdetén vagy annak folytatásakor.

A korai (petefészek leállás vagy-eltávolító műtét utáni) menopauzában alkalmazott HRT kezelésre vonatkozó ismeretek korlátozottak. Korai menopauzában alkalmazott HRT kezelés kockázata különböző. Ezt beszélje meg kezelőorvosával.
Mielőtt elkezdené (vagy újra kezdené) a hormonpótló kezelést, kezelőorvosának az Önre és családjára vonatkozó kórelőzményekről kell tájékozódnia. Az orvosa úgy dönthet, hogy megvizsgálja az emlőit és/vagy a hasát, és néha belsőleges vizsgálatot is végezhet.

Attól fogva, hogy elkezdi a Ladybon kezelést, rendszeresen orvosi kontrollvizsgálatra kell járnia (legalább egyszer egy évben). A vizsgálatok alkalmával az kezelőorvosa megbeszélheti Önnel a kezelés előnyeit és a hormonpótló kezelés folytatásának kockázatait is.

A kezelőorvosa által meghatározott időszakonként rendszeres emlővizsgálatra is kell járnia.
Ne szedje a Ladybont

Ha a következőkben felsoroltak közül bármelyik igaz Önre. Ha nem biztos valamelyik pontban, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdené szedni a Ladybont.

Ne szedje a Ladybont


 • ha allergiás a tibolonra, vagy a Ladybon tabletta bármely egyéb összetevőjére (további információkat a 6. pontban olvashat),

 • ha terhes vagy terhességet tervez,

- ha szoptat,

- ismert vagy korábban előfordult emlőrákos megbetegedés vagy annak gyanúja esetén,

- ismert vagy korábban előfordult hormonfüggő rákos megbetegedés, vagy annak gyanúja esetén (pl. méhnyálkahártyarák),

- ha váratlan hüvelyi vérzése jelentkezik,

- ha kezeletlen, kóros méhnyálkahártya burjánzása van (endometriális hiperplázia),

- ismert vagy korábban előfordult vérkeringési rendellenesség, pl. vérrögképződés esetén (a láb vénáiban vagy a tüdőben), • ha véralvadási zavara van (pl. protein C, protein S, vagy antitheombin hiány)

- ismert vagy korábban az artériákban vérrög kialakulása miatt előfordult szívroham, agyvérzés vagy angina esetén,

- ismert vagy korábban előfordult májbetegség esetén, ha a májfunkciós tesztek eredményei még nem normalizálódtak,

- ha egy ritka, örökletes vérbetegségben, úgynevezett porfíriában szenved.
Ha a fentiek közül bármelyik előfordul Önnél a Ladybon első használatakor, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és beszéljen kezelőorvosával.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Ladybon szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Amennyiben a következőkben felsorolt betegség(ek)ben szenved, vagy szenvedett korábban,a gyógyszer szedésének megkezdése előtt értesítse erről kezelőorvosát, mert a Ladybon kezelés alatt rosszabbodhat az állapota. Ezért orvosát gyakrabban kell felkeresnie: • Jóindulatú méhtumor,

 • endometriózis (méhen kívülre került működő méhnyálkahártya szövet gyakran fájdalmas jelenléte), vagy kóros méhnyálkahártya burjánzás (endometrium hiperplázia),

 • vérrögképződés fokozott veszélye (lásd Vénás vérrögök /thrombozis/ részt),

 • hormonfüggő rákbetegség fokozott veszélye (pl. emlőrák közeli hozzátartozónál: anya, lánytestvér, nagyszülő),

 • magas vérnyomás,

 • májbetegség, mint pl. jóindulatú májtumor,

 • cukorbetegség,

 • epekő,

 • migrén vagy súlyos fejfájás,

 • immunrendszer betegsége, amelyben több szerv érintett (szisztémás lupusz eritematózusz, SLE),

 • epilepszia,

 • asztma,

 • örökletes halláskárosodás (otoszklerózis),

 • magas vérzsírszint,

 • szíveredetű vagy vese problémák okozta folyadék-visszatartás a kórelőzményekben.Haladéktalanul hagyja abba a Ladybon szedését és keresse fel kezelőorvosát a következő esetekben:

- a „Ne szedje a Ladybont” részben említettek bármelyike esetén, • sárga bőrelszíneződés vagy a szemfehérje besárgulása (sárgaság), amely a májbetegség tünete lehet,

- a vérnyomás hirtelen megemelkedése (fejfájás, fáradtság, szédülési tünetekkel),

- migrénes roham vagy súlyos fejfájás, amely először fordul elő, • terhesség,

 • vérrögképződés tünetei:

 • a lábak fájdalmas, vöröses duzzanata,

 • hirtelen mellkasi fájdalom,

 • légzési nehézség.

További információkat a „Vénás vérrögök (thrombózis)” részben olvashat.


Megjegyzés: A Ladybon nem fogamzásgátló tabletta. Ha kevesebb, mint 12 hónap telt el az utolsó menstruációja óta, és ha Ön 50 évesnél fiatalabb, egyéb fogamzásgátló módszerre lehet szüksége a terhesség megelőzésére. Beszéljen kezelőorvosával.
Hormonpótló kezelés és a rákos megbetegedés
A méhnyálkahártya túlzott megvastagodása (endometrium hiperplázia) és a méhnyálkahártya rákja (endometriumrák)
Történtek bejelentések és klinikai vizsgálatok a méhnyálkahártya sejtjeinek fokozott növekedésével vagy rákos elfajulásával kapcsolatban, Ladybon kezelésben részesülő nőknél. Minél tovább tart a kezelés, annál fokozottabb a méhnyálkahártyában kialakuló rák kockázata.
Rendszertelen vérzés

Előfordulhat, hogy rendszertelen, vagy pecsételő vérzést észlel, különösen a Ladybon kezelés megkezdését követő első 3-6 hónap során.


Ha azonban a rendszertelen vérzés vagy pecsételés:

 • az első 6 hónap elteltével is fennáll,

 • a Ladybon-kezelés 6. hónapját követően jelentkezik,

 • a Ladybon-kezelés felfüggesztését követően is fennáll,

mielőbb jelentkezzen kezelőorvosánál.
Emlőrák

A bizonyítékok arra utalnak, hogy az ösztrogén-progesztogén kombinációját, és valószínűleg a csak ösztrogént tartalmazó HRT (hormonpótló) készítmények is növelik az emlőrák kialakulásának kockázatát. A többlet-kockázat a HRT (hormonpótló kezelés) időtartamától függ. A fokozott kockázat néhány év alatt válik nyilvánvalóvá, azonban a kezelés leállítását követően néhány (legfeljebb 5) éven belül visszatér a normális értékre.


Összehasonlítás

Ladybont alkalmazó nők esetében a kockázat kisebb, mint kombinált HRT-ben (hormonpótló kezelésben) részesülő nők esetében, és hasonló a kizárólag ösztrogént tartalmazó HRT (hormonpótló kezelés) kockázatához.


Rendszeresen vizsgálja meg emlőit. Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha a következő változások bármelyikét tapasztalja:

 • gödröcskés behúzódás vagy bemélyedés a bőrön;

 • a mellbimbó alakváltozása;

 • tapintható, vagy látható csomók.


Petefészekrák

A petefészekrák ritka. Enyhén emelkedett petefészekrák kockázatot jelentettek azon nők esetében, akik legalább 5-10 évig részesültek HRT-ben (hormonpótló kezelésben).


Összehasonlítás

Olyan 50–69 éves nőknél, akik nem részesülnek HRT-ben (hormonpótló kezelésben), egy 5 éves időtartam alatt 1000-ből 2-nél fognak diagnosztizálni petefészekrákot. Olyan nőknél, akik 5 évig részesültek HRT-ben (hormonpótló kezelésben), 1000-ből 2-3 ilyen eset lesz (tehát maximum egy többlet eset).

A Ladybon alkalmazása esetén a petefészekrák megnövekedett kockázata hasonló a többi HRT (hormonpótló kezelés) kockázatához.
A HRT (hormonpótló kezelés) hatása a szívre és a keringésre
Vérrögök a vénában (trombózis)

A vénákban történő vérrögképződés kockázata 1,3 - 3-szor magasabb a HRT-ben (hormonpótló kezelésben) részesülők körében, mint az azt nem alkalmazóknál, főleg a kezelés első évében.


A vérrögök súlyos bajt okozhatnak, ha bejutnak a tüdőbe, mellkasi fájdalmat, légszomjat, ájulást és akár halált is.

Nagyobb esélye van a vérrögképződésre a kor előrehaladtával, továbbá, ha Önnél fennáll az alábbiak valamelyike. Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben a következők bármelyike igaz Önre: • állapotos, vagy a közelmúltban szült;

 • ösztrogént szed;

 • komoly műtét, sérülés vagy betegség miatt sokáig nem tud járni (lásd a 3. pontot is, „Ha műtétre van szüksége”);

 • ha Ön kifejezetten túlsúlyos (testtömeg index (BMI) 30 kg/m2);

 • ha Önnek véralvadási problémái vannak, mely vérrögképződést megelőző gyógyszerrel tartós kezelést igényel;

 • ha a közeli rokonai közül bárkinél alakultak már ki vérrögök a lábban, tüdőben vagy más szervben;

 • ha a szisztémás lupus eritematózus (SLE) nevű betegségben szenved;

 • ha rákos.

A vérrögképződés tüneteit lásd az „Hagyja abba a Ladybon alkalmazását, és azonnal forduljon orvosához” részben.


Összehasonlítás

Az 50-es éveiben járó, HRT-ben (hormonpótló kezelésben) nem részesülő nők körében átlagosan 5 év alatt ezer főből 4 - 7 esetben várható vérrög kialakulása.

Az ösztrogén-progesztogén HRT-ben (hormonpótló kezelésben) részesülő, 50-es nők között ez az arány öt év alatt ezer főből 9 - 12 eset (tehát 5-tel több eset).

A Ladybon alkalmazása esetén a vénás vérrögképződés fokozott kockázata alacsonyabb, mint más HRT (hormonpótló kezelés) alkalmazása esetén.


Szívinfarktus

Nincs bizonyíték arra vonatkozólag, hogy a HRT (hormonpótló kezelés) vagy a Ladybon képes megelőzni a szívinfarktust.


60 évesnél idősebb, ösztrogén-progesztogén HRT-ben (hormonpótló kezelésben) részesülő nők körében kicsit magasabb a szívinfarktus kialakulásának kockázata a HRT-ben (hormonpótló kezelésben) nem részesülőkhöz képest.

Ha Ön az alábbi jelenséget tapasztalja: • mellkasi fájdalom, ami a karjába vagy a nyakába sugárzik,

a lehető leghamarabb keresse fel kezelőorvosát, és az orvos hozzájárulásáig ne vegyen be több hormonpótló készítményt. Ez a fájdalom szívbetegség jele is lehet.
Szélütés (sztrók)

A legfrissebb tanulmányok szerint a hormonpótló terápia és a tibolon kismértékben növeli az agyvérzés bekövetkeztének kockázatát. A megnövekedet kockázatot többnyire 60 év feletti nőkben figyelték meg.


Összehasonlítás

Az 50-es éveikben járó, Ladybon kezelésben nem részesülő nők közül átlagosan, 5 év alatt 1000 főből hárman esnek át várhatóan agyvérzésen. Azon 50-es éveikben járó nők közül, akik Ladybont szednek, ez az arány 7 az 1000-ből (azaz 4 esettel több).

Az 60-es éveikben járó, Ladybon kezelésben nem részesülő nők közül átlagosan 5 év alatt 1000 főből tizenegyen esnek át várhatóan agyvérzésen. Azon 60-es éveikben járó nők közül, akik Ladybont szednek, ez az arány 24 az 1000-ből (azaz 13 esettel több).
Amennyiben a következőt tapasztalja:

- váratlan migrénes fejfájás, látászavarral vagy anélkül, tisztázatlan szédülés, egyensúly vagy koordináció csökkenése, kiejtési zavar vagy beszédképtelenség, gyengeség vagy a test bármely pontjának érzéketlensége,

a lehető leghamarabb keresse fel kezelőorvosát, és ne vegyen be hormonpótló készítményt mindaddig, amíg orvosa ehhez hozzá nem járul. Ezek a tünetek egy agyvérzés figyelmeztető jelei lehetnek.
Egyéb állapotok


 • A HRT nem alklamas terhesség megelőzősére

 • A Ladybon kezelés az adagolástól függően a „jó” koleszterinszint csökkenését okozza. A „rossz” koleszterinszint változatlan marad.

 • az ösztrogén folyadékvisszatartást okozhat, ezért fokozott figyelemmel kell lennie, ha Ön szív vagy vesebetegségben szenved

 • Azokat a betegeket, akiknél korábban a vérzsírok (vagy trigliceridek) szintje magas volt, szorosan ellenőrizni kell a HRT kezelés alatt, mivel a kezelés (ritka estben) magas trigliceridszintet okozhat, ami hasnyálmirigy-gyulladáshoz (pancreatitis) vezethet

 • A Ladybon alkalmazása a glikoproteinek nagyon kis mértékű emelkedését okozza, ami befolyásolja a szervezet szteroidhormon szintjét, mint például a tiroid hormon és a nemi hormonok. A kortikoszteroid és a kortizol hormon szinteket nem befolyásolja. A szteroid hormonokra a test számos élettani funkciójának biztosításhoz szükség van.

 • A HRT (hormonpótló kezelés) nem akadályozza meg a memóriavesztést. Néhány bizonyíték rendelkezésre áll arra vonatkozólag, hogy a memóriavesztés veszélye nagyobb olyan nők esetében, akik 65 éves koruk után alkalmaznak HRT-t (hormonpótló kezelést). Kérje kezelőorvosa tanácsát.


Egyéb gyógyszerek és a Ladybon

Kérjük, értesítse kezelőorvosát, ha jelenleg vagy a közelmúltban egyéb gyógyszereket szed(ett).

Más gyógyszerek befolyásolhatják a Ladybon hatását. Ez rendszertelen vérzéshez vezethet.

Ez a következő gyógyszerekre vonatkozik: • véralvadásgátló gyógyszerek (pl. warfarin);

 • epilepszia elleni gyógyszerek (pl. fenobarbitál, fenitoin és karbamazepin);

 • tüdőgümőkór (tbc) elleni gyógyszerek (pl. rifampicin);

 • orbáncfű (Hypericum perforatum) tartalmú gyógynövény készítmények.


Laboratóriumi vizsgálatok

Amennyiben laboratóriumi vizsgálatot végeznek Önnél, tájékoztassa az orvost, vagy a szakszemélyzetet arról, hogy Ön Ladybont szed, mert a Ladybon hatással lehet egyes laboreredményekre.


A Ladybon egyidejű alkalmazása bizonyos étellel és itallal

A Ladybon alkalmazása idején normálisan étkezhet, ill. fogyaszthat folyadékot.


Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Ladybon kizárólag menopauzában lévő nők kezelésére szolgál. Ha terhes lesz, azonnal hagyja abba a Ladybon szedését és konzultáljon kezelőorvosával.

Ne szedjen Ladybont, ha terhes vagy szoptat, vagy terhességet tervez.


A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A jelenlegi ismeretek szerint a Ladybon nincsen hatással a figyelemre és a koncentrálóképességre.


A Ladybon laktózt tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.3. Hogyan kell alkalmazni a Ladybont?
A Ladybont mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Ladybon szájon át szedendő gyógyszer. Naponta egy tablettát vegyen be. A tablettákat lehetőleg minden nap azonos időpontban, kevés vízzel vagy más folyadékkal kell lenyelni.

A Ladybon kezelést nem szabad elkezdeni a legutolsó természetes menstruációs vérzést követően 12 hónapon belül. A Ladybon alkalmazásának ennél korábbi megkezdése fokozhatja a rendellenes hüvelyi vérzés veszélyét.

A kezelőorvosa a lehető legkisebb hatékony adagot írja fel Önnek a lehető legrövidebb ideig.
Ha sebészeti műtétre van szüksége

Ha sebészeti műtét előtt áll, tájékoztassa sebészét a Ladybon szedéséről.

Lehetséges, hogy a műtét előtt 4-6 héttel a Ladybon kezelést fel kell függeszteni a vérrögképződés kockázatának csökkentése érdekében [lásd 2. pont, Vénás vérrögök (trombózis)].

A kezelés újraindítása előtt konzultáljon kezelőorvosával.


Ha az előírtnál több Ladybont vett be

Ha az előírtnál több Ladybont vett be, azonnal értesítse erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Nincs ok aggodalomra, ha esetleg túl sok tablettát vett be. Ugyanakkor, azonnal konzultáljon kezelőorvosával. A túladagolás tünetei a következők lehetnek: hányinger, hányás vagy hüvelyi vérzés.
Ha elfelejtette bevenni a Ladybont

Ha elfelejtett bevenni egy tablettát, pótolja ezt, amint eszébe jut, amennyiben 12 óránál nem késett többet. Ha már több mint 12 óra eltelt a bevétel ajánlott időpontja óta, egyszerűen hagyja ki az adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.


Ha idő előtt abbahagyja a Ladybon szedését

Ne hagyja abba az előírt időn belül a Ladybon szedését a kezelőorvosa tudta nélkül.


Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásáról, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezen mellékhatások zöme csak ritkán fordul elő.

A következő betegségeket jelentették gyakrabban HRT-ben (hormonpótló kezelésben) részesülő betegek esetében, mint HRT-ben (hormonpótló kezelésben) nem részesülő betegek esetében: • emlőrák;

 • a méhnyálkahártya rendellenes megvastagodása vagy rákja (endometrium hiperplázia vagy endometriumrák);

 • petefészekrák;

 • vérrögök a láb vénáiban vagy a tüdőben (vénás tromboembólia);

 • szívbetegség;

 • szélütés (sztrók);

 • lehetséges memóriavesztés, ha a HRT-t (hormonpótló kezelést) 65 éves kor felett kezdik.

E mellékhatásokkal kapcsolatos további információkért lásd a 2. részt.


Tibolont (a Ladybon hatóanyagát) szedő nők klinikai vizsgálataiban a következő mellékhatásokról számoltak be:
Gyakori (100 -ből 1-10 beteget érinthet)

- hüvelyi vérzés vagy pecsételő vérzés,

- hasi fájdalom,

- testsúlynövekedés,

- mellérzékenység,

- természetellenes szőrnövekedés,

- hüvelyi tünetek, mint viszketés, váladékozás vagy gombás megbetegedés.

- a hüvelygomba (az élesztőgomba elszaporodása a hüvelyben);

- medencei fájdalom;

- a méhnyak sejtjeinek rendellenes (lehetségesen rákos) elváltozása;

- szeméremtest– és hüvelygyulladás;
Nem gyakori (1000 –ből 1-10 beteget érinthet)

- akné.


- mellfájdalom

- gombás fertőzés

- a hüvely gombás fertőzése;

- mellbimbó fájdalom;


A tibolon forgalomba hozatal utáni megfigyelésének jelentéseiben szereplő további mellékhatások:

- szédülés, fejfájás, migrén, depresszió,

- bőrkiütés vagy viszketés,

- látászavarok,

- gyomor-bélrendszeri irritáció,

- folyadékvisszatartás,

- ízületi vagy izomfájdalom,

- májfunkció eltérések.

- bőrbetegség, amit a bőr mirigyeiből történő fokozott zsír ürítés okoz
A tibolont alkalmazó nőknél beszámoltak mellrákról és a méhnyálkahártya sejtjeinek fokozott sejtnövekedéséről vagy rákjáról.

Ha hüvelyi vérzés vagy pecsételő vérzés jelentkezik, vagy a fent említett tünetek bármelyike kellemetlen lenne vagy folyamatosan fennállna, konzultáljon kezelőorvosával.


Más hormonpótló kezelés során az alábbi mellékhatásokat jelentették:

 • epehólyag rendellenességek,

 • különféle bőrproblémák:

 • a bőr elszíneződése az arcon, nyakon, ún. „terhességi foltok” (kloazma),

 • fájdalmas vörös bőr alatti csomók (eritéma nodozum),

 • vörös céltáblaszerű rajzolatot mutató fájdalma kiütés (eritéma multiforme).

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Ladybont tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ne vegye be a Ladybon 2,5 mg tablettát, ha azon a bomlás jelei láthatóak.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.


Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Ladybon?

 • A készítmény hatóanyaga a tibolon. Tablettánként 2,5 mg tibolont tartalmaz.

 • Egyéb összetevők: burgonyakeményítő, mikronizált laktóz-monohidrát, laktóz-monohidrát, aszkorbil-palmitát (E304) és magnézium-sztearát.


Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér vagy törtfehér, lapos, kerek tabletták, egyik oldalukon “e” véséssel

A tabletták PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelések: 1x28 vagy 3x28 tabletta dobozonként.
Nem feltétlen mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó:

Q PHARMA Kft.

1053 Budapest

Veres Pálné utca 4-6.


Nőkben az ösztrogén és a progeszteron a legfontosabb természetes nemi hormonok, melyek szükségesek a normális nemi fejlődéshez és a rendszeres menstruációs ciklushoz.

Az ösztrogén a csontképződés szempontjából is fontos. A csontok fiatalkorban épülnek fel és a maximális csonttömeget 20 – 30 éves életkor között érik el. Ezután a csonttömeg csökken, először lassan, majd a későbbi életkorban – különösképpen a menopauzában – gyorsabban. Menopauzának nevezzük azt az időszakot (általában 50 év körül), amikor a petefészkekben fokozatosan megszűnik az ösztrogéntermelés. Ha a petefészkeket egy korábbi életszakaszban műtét útján távolítják el, a hormontermelés azonnal megszűnik.

A hormontermelés csökkenése gyakran hőhullámok kialakulásához vagy éjszakai izzadáshoz vezet. A nemi hormonok alacsony szintje okozhatja a hüvely nyálkahártya vékonyabbá és szárazzá válását. Emiatt a közösülés fájdalmassá válhat, és gyakrabban léphet fel hüvelyi fertőzés. Néhány nő hangulatingadozást, idegességet, depressziót, ingerlékenységet és a nemi vágy csökkenését is tapasztalhatja.

Gyakran észrevétlen marad a gyors csonttömeg-csökkenés a menopauza kezdetén illetve a későbbiekben. A csontok fokozatosan gyengébbé válnak és könnyebben törnek (oszteoporózis), különösen a csigolyák, a csípő és a csukló. Az oszteoporózis hátfájást, a testmagasság csökkenését és hajlott hátat is okozhat.

A Ladybon tabletta tibolont tartalmaz, amely jótékony hatást gyakorol a különböző szövetekre, például az agyra, a hüvelyre és a csontokra. Ezért mérséklődnek a különféle tünetek, többek között a hőhullámok, az éjszakai izzadás, javul a hüvely nyálkahártya, a hangulat és a nemi vágy. A Ladybon tabletta megállíthatja a csigolyáiban, csípőjében és csuklójában a menopauza idején történő csontvesztés folyamatát. Eltérően a hormonpótló kezeléstől, a Ladybon tabletta nem stimulálja a méh nyálkahártyáját. Ezért a Ladybon tabletta szedése nem vezet havonta hüvelyi vérzéshez.
Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:
Cseh Köztársaság: LADYBON

Szlovák Köztársaság: LADYBON

Lengyelország: Ladybon

Portugália: Tibolona Zentiva

Magyarország: Ladybon 2,5 mg tabletta

Lettország: LADYBON 2,5 mg tabletes


OGYI-T-20320/01 1x28

OGYI-T-20320/02 3x28


A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2016. március

OGYI/25447/2015

Yüklə 137 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin