Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Instillagel 0,52 mg/20,9 mg gélYüklə 27,8 Kb.
tarix21.04.2017
ölçüsü27,8 Kb.
#14832
Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára
Instillagel 0,52 mg/20,9 mg gél

klórhexidin-diglükonát és lidokain-hidroklorid


Mielőtt alkalmazzák Önnél ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 1. Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

 2. További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

 3. Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.


A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer az Instillagel 0,52 mg/20,9 mg gél (továbbiakban Instillagel gél) és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2. Tudnivalók az Instillagel gél alkalmazása előtt

3. Hogyan kell alkalmazni az Instillagel gélt?

4. Lehetséges mellékhatások

5. Hogyan kell az Instillagel gélt tárolni?

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk1. Milyen típusú gyógyszer az Instillagel gél és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A fertőtlenítő és helyi érzéstelenítő hatású gél eszközök csúsztatásának elősegítésére szolgál, pl: katéterezésnél, szondázásnál (műtétek közben is), különféle endoszkópos vizsgálatokban, sipoly katéter cseréje esetén, intubációban (gépi lélegeztetésnél).
Az Instillagel gél felnőttek és 2 éves vagy idősebb gyermekek esetében alkalmazható.

2. Tudnivalók az Instillagel gél alkalmazása előtt
Nem alkalmazható az Instillagel gél:

 1. ha allergiás a klórhexidinre, lidokainra és amidtípusú helyi érzéstelenítőkre, a parahidroxibenzoátra (paraben), vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,

 2. terhesség és szoptatás ideje alatt (lásd Terhesség és szoptatás) csak kivételes esetben alkalmazható,

 3. az Instillagel gélt tilos alkalmazni 2 év alatti gyermekeknél.


Figyelmeztetések és óvintézkedések

Mivel sérült nyálkahártya esetén a lidokain felszívódása gyorsabb, sérült vagy vérző húgycső esetén az Instillagel gélt óvatosan kell alkalmazni. • Szívbetegségben, májkárosodásban szenvedő és epilepsziás betegek esetében helyi érzéstelenítőt tartalmazó készítményeket a lehető legnagyobb elővigyázatossággal kell alkalmazni.

 • Az Instillagel gél alkalmazásának látható következménye az érzékelés lelassulása, amely a védekező mechanizmus nemkívánatos reflexeihez vezethet.

 • Olyan területeken alkalmazva, ahol a nyálkahártya súlyosan sérült, és a hatóanyag felszívódik, általános tünetek, például hirtelen vérnyomáscsökkenés léphet fel.

 • Az Instillagel gél szájüregben, garatban történő alkalmazása esetén nyelési nehézség léphet fel, ezért a helyi érzéstelenítő hatás miatt megnő a félrenyelés veszélye.Egyéb gyógyszerek és az Instillagel gél

Szívritmuszavarok kezelésére szolgáló gyógyszereket szedő beteg esetén a lidokain csak a legnagyobb óvatossággal adható.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Terhesség, szoptatás és termékenység

A terhesség első 3 hónapjában a lidokain (és ezért az Instillagel gél is) csak akkor alkalmazható, ha feltétlenül szükséges.


Instillagel gél alkalmazása után a szoptatást 12 órára fel kell függeszteni, mivel a lidokain bejut az anyatejbe.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Instillagel gél alkalmazása hátrányosan befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.


Az Instillagel gél propilparahidroxibenzoátot és metilparahidroxibenzoátot tartalmaz

A készítmény propilparahidroxibenzoátot és metilparahidroxibenzoátot tartalmaz, amelyek esetleg későbbiekben jelentkező allergiás reakciót okozhatnak. Propilénglikolt is tartalmaz, amely bőr irritációt okozhat.3. Hogyan kell alkalmazni az Instillagel gélt?
Kizárólag orvosi rendelvényre adható, csak szakorvos vagy szakápoló alkalmazhatja.
Húgycsőszondázásnál és -katéterezésnél a húgycsőbe vitt szokásos mennyiség 6 ml, illetve 11 ml.
A lidokain szisztémás felszívódása gyermekeknél fokozódhat, ennek megfelelően óvatosság szükséges.
212 éves gyermekeknél a lidokainhidroklorid maximális adagja általában nem haladhatja meg a 2,9 mgot testtömegkilogrammonként. Ez 10 testtömegkilogrammonként 1,5 ml Instillagel gélnek felel meg.
A kellő fertőtlenítő és helyi érzéstelenítő hatás elérése érdekében a makk és a húgycsőnyílás szokásos tisztítása után a húgycsőbe történő befecskendezést követően a makkot rövid ideig enyhén össze kell nyomni a kellő fertőtlenítő és helyi érzéstelenítő hatás elérésére.
Húgyhólyagtükrözésnél az eszköz steril és fájdalommentes bevezetése érdekében a húgycsövet a géllel ki kell tölteni, a külső záróizmokat a géllel be kell vonni és ezáltal érzésteleníteni. Ezután a húgycsőnyílást ujjal vagy péniszfogóval egy ideig összenyomva kell tartani. Szokásosan 6 ml, illetve 11 ml, esetleg még külön 6 ml  11 ml csúsztatóanyag szükséges. A teljes helyi érzéstelenítő és fertőtlenítő hatás néhány perc eltelte után érhető el.
Ha az előírtnál több Instillagel gélt alkalmazott

Nagy mennyiségű lidokain felszívódása esetén a lidokainnak a szervezet egészére gyakorolt hatásai észlelhetők, ezek elsősorban központi idegrendszeri tünetek (mint például rángógörcsök, zavartság, légzési elégtelenség), valamint szív- és érrendszeri tünetek (mint például vérnyomáscsökkenés, alacsony szívverészám, keringési elégtelenség). Szükség esetén tüneti kezelést kell alkalmazni.4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Gyakori (klórhexidin) és nem gyakori (lidokain): irritációs bőrreakciók, bőrgyulladás fordulhat elő, ritkán allergiás reakciók.

Ritka: csalánkiütés (klórhexidin).

Nagyon ritka: amid típusú helyi érzéstelenítők és/vagy klórhexidin által okozott allergiás reakciók (súlyos esetekben anafilaxiás sokk).

Nagyon ritka: metil-parahidroxibenzoát és propil-parahidoxibenzoát által okozott allergiás reakciók (esetenként késői típusú).

Nem ismert: methemoglobinémia (a vér oxigénszállító képességének csökkenése).

Nem ismert: a teljes szervezetet érintő nemkívánatos hatások jöhetnek létre esetleges súlyos húgycsősérülést követően, például anaphylaxiás sokk, vérnyomásesés, lassú szívműködés vagy görcsrohamok.


Ezek a mellékhatások gyakoriságukat tekintve a „gyakori” (100 beteg közül 1-10 beteget érinthetnek), a „nem gyakori” (1000 beteg közül 1-10 beteget érinthetnek), a „ritka” (10.000 beteg közül 1-10 beteget érinthetnek) és a „nagyon ritka” (10 000 kezelt beteg közül kevesebb mint 1 beteget érinthetnek) kategóriába tartoznak vagy gyakoriságuk nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell az Instillagel gélt tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: ) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Instillagel gél


 • A készítmény hatóanyagai: 0,52 mg klórhexidin-diglükonát és 20,9 mg lidokain-hidroklorid milliliterenként.

 • Egyéb összetevők: propil-parahidroxibenzoát, metil-parahidroxibenzoát, hidroxietilcellulóz, propilénglikol, injekcióhoz való víz, nátrium-hidroxid.


Milyen az Intillagel gél külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az Instillagel gél tiszta, gyakorlatilag színtelen, steril, viszkózus folyadék.


6 ml gél feliratos, eldobható, egyik végén kék gumidugóval és PP tolórúddal, a másik végén kék gumikupakkal lezárt színtelen PP fecskendőbe töltve.

10 db előretöltött fecskendő PVC/steril papír buborékcsomagolásban, dobozban.


11 ml gél feliratos, eldobható, egyik végén kék gumidugóval és PP tolórúddal, a másik végén kék gumikupakkal lezárt színtelen PP fecskendőbe töltve.

10 db előretöltött fecskendő PVC/steril papír buborékcsomagolásban, dobozban.


A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Farco-Pharma GmbH,

50670 Köln

Gereonsmühlengasse 1-11.

Németország
Gyártó

Almed Berlin GmbH

Motzener Straße 41 12277 Berlin

Németország


OGYI-T-2066/01 10 db x 6 ml

OGYI-T-2066/02 10 db x 11 ml


A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2015. március


OGYI/42065/2014

Kataloq: kiseroirat
kiseroirat -> 1. a gyógyszer neve kybernin 50 ne/ml por és oldószer oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz
kiseroirat -> A küLSŐ csomagoláson feltüntetendő adatok áTPÁntoló csomagolás a gyógyszer neve
kiseroirat -> Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Dezflurán Piramal 100% (V/V) folyadék inhalációs gőz képzéséhez dezflurán Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót
kiseroirat -> BetegtáJÉkoztató: informáCIÓk a felhasznáLÓ száMÁra trisequens filmtabletta
kiseroirat -> 4. sz melléklete az ogyi-t-4196/01 sz. Forgalomba hozatali engedély felújításának Budapest, 2006. március 20
kiseroirat -> Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Ladybon 2,5 mg tabletta
kiseroirat -> BetegtáJÉkoztató: informáCIÓk a felhasznáLÓ száMÁra k2 -ca B. Braun Avitum Hungary savas koncentrátum hemodializáló oldathoz
kiseroirat -> 1. a gyógyszer megnevezése neurobion forte 100 mg/200 mg/0,2 mg bevont tabletta minőSÉgi és mennyiségi összetétel
kiseroirat -> Vitamin b1 Zentiva 50 mg oldatos injekció minőSÉgi és mennyiségi összetétel
kiseroirat -> Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Solu-Medrol 40 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz Solu-Medrol 125 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz Solu-Medrol 250 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz

Yüklə 27,8 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.azkurs.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə