Alkoholno vrenjeYüklə 50,5 Kb.
tarix04.06.2017
ölçüsü50,5 Kb.
5.VAJAALKOHOLNO VRENJE

Alkoholno vrenje je proces, pri katerem poteka pretvorba glukoze v etanol ob prisotnosti kvasovk, ki vsebujejo različne encime, ki to pretvorbo omogočijo.C6H12O6(s)2C2H6O(aq)

+

2CO2(g)

glukoza

 

etanol

 

ogljikov dioksid

Mentorica: prof. A. K.

Napisala: A. A.UVOD


Encimi so beljakovine, ki uravnavajo hitrost kemičnih reakcij v telesu. Nekateri encimi delujejo v notranjosti celic, nekateri pa zunaj njih in sicer v lumnu prebavnega trakta. Ker povečajo hitrost reakcij, se zaradi tega sprošča energija za delo. Nekoliko pa se poveča tudi temperatura. Le ta pomaga premagovati energijsko pregrado. Zato delujejo encimi pri zmerni temperaturi bolje kot pa pri nizki. Encimi in zmerna temperatura omogočajo optimalno delovanje reakcije. Encim deluje specifično in vsak encim pospeši točno določeno reakcijo. Zato ima vsak organizem veliko encimov in vsak ima drugačno kemično zgradbo. Ta odloča o vrsti kemični reakcije. Molekule s katerimi encim reagira imenujemo substrat. Encim sestavlja beljakovina (apoencim). Ti encimi se imenujejo enostavni encimi. Lahko pa ga poleg beljakovinskega sestavlja še nebeljakovinski del (koencim ali prostetična skupina). Skupaj tvorita sestavljen encim (holoencim). Na delovanje encima pa vplivajo temperatura, zdravila, koncentracija encima in substrata, velikost delcev, ph in količina vodikovih in OH- ionov.


NAMEN VAJE


Namen naše vaje je bil ugotoviti vpliv temperature na hitrost alkoholnega vrenja.
POTEK VAJE

PRIPOMOČKI:

-apnena voda

-merilni valj

-kvas

-glukoza


-večja posoda

-vakuumska steklenica

-termometer

-cevka
V vakuumsko steklenico damo raztopino glukoze, nato pa še kvas (zaradi gliv kvasovk). Steklenico zamašimo, skozi zamašek pa vtaknemo termometer in cevko. Ta cevka je povezana z drugo posodo, ki je večja in ima v sebi merilni valj, napolnjen z vodo. Ko v vakuumski posodi poteče reakcija, nastaneta etanol in CO2. CO2 pride po cevki v merilni valj ter začne izpodrivati vodo v njem (dokažemo ga lahko na koncu s pomočjo apnene vode). Pri tej vaji merimo naraščanje temperature v vakuumski posodi ter koliko CO2 nastane v merilnem valju ob določenem času.REZULTAT
URA
TEMPERTURA

TEMPERATURA


  1. STEKLENICA

(kontrola)

2. STEKLENICA

(alkoholno vrenje-kvas)7:38

19°

19º

8:49

19°

21º

9:40

19°

21º

10:30

19°

22º

11:35

19°

22,3º

12:25

19°

22,3º

14:00

19°

22,7º

6:00

19°

23º

SKLEP

Naš namen je bil dosežen, saj smo ugotovili, kako temperatura vpliva na hitrost vrenja.


DISKUSIJA:
1. Kaj dokazuje, da je prišlo do kemične spremembe?

2. Kateri produkt vrenja se pokaže z reakcijo v apneni vodi?

3. Kateri produkt odkrijemo po vonju?

4. Sestava aparata preprečuje dostop kisika in zraka. Katera kemična aktivnost potrjuje misel, da stalno dovajanje kisika iz ozračja za ta proces ni potrebno?

5. Katere kvantitativne podatke prikazuje vaš grafikon? Izdelaj hipotezo, ki bo razložila spremembo, prikazano na grafu!

6. Kako se med poiskusom spreminjata oblika in število kvasovk? Ali sprememba potrjuje hipotezo, da je vrenje proces, med katerim se sprošča energija? Kateri ugotovitvi sta potrebni, preden lahko naredimo ta sklep?7. C2H5OH je kemična formula za alkohol etanol, CO2 pa za ogljikov dioksid. Katera snov v grozdnem soku se je spremenila v ta dva proizvoda?


a) Dokaz je izhajanje CO2.

b) Z reakcijo v apneni vodi, se kaže produkt ogljikov dioksid.

c) Po vonju odkrijemo etanol.

d) ?

e) V prvi steklenici je temperatura vseskozi enaka-se ne spreminja. V drugi steklenici, pa se temperatura spreminja, zaradi delovanja kvasovk.

f) Pri alkoholnem vrenju, se zaradi nastajanja alkohola, zmanjšuje zmogljivost kvasovk. Da.

g) C6H12O6 + kvasovke = 2CO2 + 2C2H5OH

glukoza oglj. dioksid etanol
Kataloq: get
get -> Zákon o veřejném zdravotním pojištění (Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů)
get -> Kratke, ploščate, dolge kosti, kosti nepravilnih oblik
get -> Okostje: 14%telesne teže,1/3 vode,Trdnost: Ca&Mg fosfati+krabonati&vit. D-absorbcija Ca iz prebavil,Prožnost: kolagen,Obremenitev kostnina poveča in nasprotno
get -> Sprednji prekat: je prostor med sprednjo površino leče, šarenice ter roženico. Zadnji prekat
get -> Residential Sikaflex ® Mortar Fix One-component, polyurethane sealant Description
get -> Construction Sikaflex ® 1a One part polyurethane, elastomeric sealant/adhesive Description
get -> Provide simple, but comprehensive steps and guidance that will enable you navigate the often complicated process of getting into residency
get -> 29. januar 2016 produktresumé for Flamazine, creme D. Sp. Nr
get -> Skipulagt íþróttastarf, áfengisneysla og reykingar meðal unglinga
get -> 0. D. Sp. Nr. 9082 LÆgemidlets navn

Yüklə 50,5 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.azkurs.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə