1. Kazalo vsebine: 2Yüklə 170,84 Kb.
tarix29.05.2017
ölçüsü170,84 Kb.

OŠ Stična PŠ Višnja Gora

Višnja Gora

Učenka 7. r. Karmen Groznik

Mentor: Jožica Golob

Datum: Višnja Gora, 21.3.2011

1.Kazalo vsebine:


1.Kazalo vsebine: 2

2.Uvod: 2

Znamenitosti: 3

Kulturne znamenitosti: 3

Najvišje zgradbe v Avstraliji: 4

Naravne znamenitosti: 4

Največja mesta v Avstraliji: 53.Gospodarstvo: 5

Površina: 6

Podnebje: 6

Države in teritoriji: 7

Države: 7

Zemeljski teritoriji: 8

Zunanji teritoriji: 84.Zgodovina: 8

5.Prebivalstvo: 9

Avstralski domačini: 10

6.Kultura: 10

Šolstvo: 10

Šport: 10

7.Rastlinstvo in živalstvo: 11

Rastlinstvo: 11

Živalstvo: 11

Plazilci: 12

Ptice: 12

8.Zanimivosti: 12

9.Zaključek: 13

10.Kazalo slik: 14

11.Viri: 14

2.Uvod:


Ime države, ki jo bom opisala izhaja iz latinske fraze:terra australis incognita, ki pomeni neznana južna dežela

Za predstavitev te države sem se odločila, ker zelo rada raziskujem naravo, spoznavam nove celine in način življenja ter navade prebivalcev. V tej seminarski nalovi bi se rada naučila kaj več o Avstraliji saj je država Avstralija zelo zanimiva celina kot tudi država.

Avstralija je tako kratko ime države Avstralska zveza. Avstralija je po površini šesta največja država na svetu in edina država, ki v celoti zavzema celino. Je največja država v Avstralaziji.avstralska zastava.jpg

GLAVNO MESTO: Canberra

NAJVEČJE MESTO: Sydney

NACIONALNI JEZIK: angleščina

KRALJICA: Elizabeta II


Slika :avstralska zastava
UPRAVLJANJE: federalna

parlamentarna demokracija in ustavna monarhija

GENERALNI GUVERNER: Quentin Bryce

PREDSEDNIK VLADE: Julia Gillard


Znamenitosti:sydney.jpg

Kulturne znamenitosti:


 • Sydneyska operaSlika : Sydneyska operna hišaNajvišje zgradbe v Avstraliji:
Mesto

ime zgradbe

višina

Gold Coast

Q1

323m

Sydney

Sydney Tower

305m

Melbourne

Eureka Tower

297m

Melbourne

120 Collins Street

264m

Melbourne

101 Collins Street

260m

Melbourne

Rialto Towers

251m

Perth

Central Park

249m

Sydney

ChifleyTower

244m

Sydney

Citigroup Centre

243m

Sydney

Deutsche Bank Place

240m

Sydney

World Tower

230m

Sydney

MLC Centre

228m

Sydney

Governor Philip Tower

227m

Sydney

Latitude

222m

Naravne znamenitosti:


 • Uluru

 • Veliki koralni greben

 • Ballova piramida

Največja mesta v Avstraliji:


MESTO

IME

DRŽAVA

ŠT. PREBIVALCEV

1

Sydney

NSW

4.399.722

2

Melbourne

VIC

3.892.419

3

Brisbane

QLD

1.945.639

4

Perth

WA

1.602.559

5

Adelide

SA

1.172.105

6

Gold Coast Tweed

QLD/NSW

558.888

7

(urbano območje) Newcastle

NSW

531.191

8

Canberra – Queanbeyan

ACT/NSV

395.126


3.Gospodarstvo:


Državna valuta je avstralski dolar, ki je vreden 0,6 €. Je ena izmed gospodarskih velesil sveta, saj je po zasnovi gospodarstva med velesilami edinstvena. Več kot 60% njenega izvoza predstavljajo kmetijski izdelki in surovine.

Dandanes sta rudarstvo in energetika postala pomembnejša od kmetijstva, vendar pa so velikega pomena tudi nekateri kmetijski izdelki, še posebej volna in govedina.

Avstralija je v svetu na prvem mestu po pridelavi boksita, svinca in diamantov, na drugem mestu po pridelavi železa, cinka in urana in na tretjem mestu po pridelavi zlata in srebra.

Avstralija je domače gospodarstvo dolgo časa ščitila z visokimi carinami za tuje izdelke, po odpravi le-teh pa na njihov trg vedno bolj vdirajo izdelki » Malih azijskih trgov.avstralski zaliv.jpgogromen kamion.jpg


Slika : velik avstralski tovornjak

Slika4: avstralski zaliv
Geografija:

Površina:


Avstralija je najbolj ravna celina na svetu; najvišja točka je Mount Kosciusko, visok 2228 m, v Novem Južnem Walesu.

Podnebje:


Na severu je podnebje savansko. V osrednjem in zahodnem delu celine je podnebje puščavsko, zaradi česar rastja ni veliko, izjema je evkalipt.

tropski deževni gozd.jpgSlika5: tropski deževni gozd

Na skrajnem jugu je podnebje sredozemsko, rastje je tipično mediteransko (pogoste oljke, agrumi, ipd.). Na vzhodu je podnebje pretežno celinsko, zaradi česar uspeva travniško rastlinstvo.


Države in teritoriji:

Države:
Država:

Kratica države:

Glavno mesto:

Novi Južni Wales

NSW

Sydney

Viktorija

VIC

Melbourne

Queensland

QLD

Brisbane

Južna Avstralija

SA

Adelaide

Zahodna Avstralija

WA

Perth

Tasmanija

TAS

Hobart


Zemeljski teritoriji:
Teritorij:

Kratice:

Glavno mesto:

Avstralski glavni teritorij

ACT

Canberra

Severni teritorij

NT

Darwin

Jervisov zaliv

/

/

Zunanji teritoriji:


 • Ashmorovi in Cartierovi otoki

 • Norfološki otok

 • Božični otok

 • Kokosovi otoki

 • Teritorij otokov Koralnega morja

 • Heradov otok in McDonaldovi otoki

 • Avstralski antarktični teritorij

4.Zgodovina:


Predstava o neznani južni celini sega v čas antične Grčije. Zgodnji raziskovalci in zemljepisci so bili prepričani, da obstaja nekje na jugu velika celina, ki čaka, da jo bodo odkrili. V resnici je bila dežela že poseljena, saj so jo odkrili že pred več kot 40.000 leti. Domnevajo, da so poleg domačinov prvi pristali na neznani celini Bugi – trgovci in pomorščaki z otoka Sulavesi (Celebes) v Indoneziji. Nizozemski kapitani so vnesli na zemljevide velike dele obale med obdobjem velikih odkritij v 17. in 18. stol.

Eden od njih, Abel Tasman, je leta 1642 odkril Tasmanijo. Britanec Kapitan James Cook je na krovu ladje Endeavour leta 1770 odkril jugovzhodno obalo Avstralije. Jadral je proti severu in se za kratek čas ustavil v zalivu Botany, ki je danes del Sydneya, nato pa razvil britansko zastavo na rtu York.

Ko je Britanija izgubila ameriške kolonije, je morala najti drug kraj, kjer bi lahko naselila svoje kaznjence. Britanska kazenska zakonodaja je bila namreč zelo stroga in zato so bili zapori v Veliki Britaniji prenapolnjeni. Za novo kazensko kolonijo so izbrali zaliv Botany na vzhodni obali, in leta1787 se je kapitan Arthur odpravil na pot s približno 730 kaznjenci ter več kot 200 vojaki na krovu. Nekatere vojake so spremljale žene in otroci.

Osemmesečno potovanje se je končalo v velikem pristanišču približno 11 km severno od zaliva Botany. Razvili so britansko zastavo in 26. januarja 1788 dali zalivu ime Sydney.

Prvi naseljenci so morali na začetku premagovati hude težave. Letina je bila slaba, domače živali so izginjale v goščavju, in priseljenci, ki so o poljedelstvu le malo ali skoraj nič, so večkrat stradali, saj so morali čakati na naslednjo ladjo več kot dve leti. Živeli so na razmeroma majhnem prostoru ob obali ob vznožju mogočnih Modrih gora vse do leta 1813, ko so trije podjetni raziskovalci, Gregory Blaxland, William Lawson in William Wentworth, končno le odkrili pot čez gore ter prišli do prostranih ravnin, ki so vodile v notranjost dežele.

5.Prebivalstvo:


Pretežni del prebivalstva ima britanske prednike. Ker pa je Avstralija večnacionalna država, govorijo njeni prebivalci druge jezike, predvsem grščino in italijanščino. V Avstraliji živi tudi zelo veliko priseljencev iz drugih evropskih držav in Azije. Domačini – Aborigini – prvotni prebivalci Avstralije, so danes le še manjšina.

Avstralski domačini:


Domačini, znani kot aborigini, so prišli v Avstralijo verjetno pred več kot 40.000 leti iz Azije. Med plovbo s kanuji iz lubja, so se domnevno izkrcali na tropskem severu Avstralije.

Ko so na avstralski obali leta 1788 pristali prvi Evropejci, da bi ustanovili kazensko kolonijo, je živelo na vsej celini približno 300.000 domačinov, ki so govorili 200 različnih narečij.avstralska obala 2.jpg
Slika : čudovita avstralska obala6.Kultura:


Avstralija še vedno ohranja trdne vezi z nekdanjo matično deželo, Veliko Britanijo. Avstralci vozijo po levi strani ceste, angleščina pa je uradni jezik.

Od mest oddaljene družine šolajo otroke doma, kasneje pa jih pošljejo v mesta na izpopolnitev izobrazbe. Le malo Avstralcev živi izven urbanih območij, a tudi ti najpogosteje izberejo dom v rudarskih središčih.


Šolstvo:


Otroci obiskujejo šole, ki jih financira država, približno četrtina vseh šoloobveznih otrok pa se šola v katoliških ali drugih zasebnih šolah, kjer plačujejo šolnino. med tekmo f1.jpg

Šport:Slika : VN Avstralije vF1
V Avstraliji sta med pomembnejšimi športi kriket ter avstralski nogomet. Avstralski športniki so pogosto uspešni tudi na jadralnih ter plavalnih prvenstvih. Avstralci so nastopali na vseh poletnih olimpijskih igrah moderne dobe, od katerih je Avstralija gostovala dve: leta 1956 v Melbournu in leta 2000 v Sydneyju. Med odmevnejšimi mednarodnimi športnimi dogodki sta še vsakoletna Odprto prvenstvo Avstralije v tenisu in Velika nagrada Avstralije v Formuli 1.

7.Rastlinstvo in živalstvo:nimfa.jpgSlika : kakadu
Avstralija je edina celina, ki je od ostalih celin fizično ločena. Zaradi tega se je na njej razvilo popolnoma svojevrstno rastlinstvo in živalstvo, kakršnega ne najdemo nikjer drugje. Okoli 85% vrst semenk, 84% sesalcev, več kot 45% ptic ter 89% priobalnih vrst rib je endemnih in jih najdemo samo v Avstraliji.

Rastlinstvo:


Sever je večinoma poraščen s savano, medtem ko je na skrajnem severu prisoten tropski deževni gozd. Večina gozdov je zimzelenih – prevladuje evkalipt. Osrednji, južni in zahodni del so neporasli oz. je rastje skromno, v teh okoljih prevladuje akacija. Na jugovzhodu in jugozahodu je rastlinstvo mediteransko. Tu gojijo vinsko trto in agrume.koala.jpg

Živalstvo:


Svojevrstnost avstralskega živalstva je najbolj očitna skozi veliko število vrst vretenčarjev, ki tam prebivajo. Najbolj znani med njimi so kenguruji, koale, tasmanski vragi,vombati ter numbati in oposumi. Tudi ostali razredi živali so se razvili ločeno. Med najbolj znanimi so tjulnji in kiti. Pomembni sta tudi edini vrsti sesalcev, ki ležeta jajca: to so: kljunati ježki in kljunaši.


Slika : krokodilja gneča

Slika : koala
Opazen je vpliv človeka na sestavo favne: po mnenju nekaterih paleontologov so prvi naseljenci pred približno 46.000 leti povzročili izumrtje mnogih predstavnikov avstralske megafavne in močno spremenili ekosistem. Nekatere druge vrste, kot je tasmanski tiger, so izumrle ob prihodu evropskih naseljencev. krokodilja gneča.jpg

Plazilci:


Tudi avstralski plazilci so se razvili ločeno od ostalih vrst plazilcev po svetu, vendar se od ostalih po videzu ne ločijo tako očitno kot sesalci, zato so v splošnem manj poznani. S 755 znanimi vrstami, od katerih je 82% endemnih, ima Avstralija najbolj pestro favno plazilcev med vsemi državami.

Najbolj poznane so avstralske strupene kače. Tu živi 10 najbolj strupenih kač na svetu, kljub temu pa v Avstraliji zaradi velikosti in neposeljenost države ter dobre zdravniške oskrbe zaradi ugriza kač umre zelo malo ljudi.emu.jpg


Ptice:


Za mnoge avstralske ptice je značilna neobičajna velikost, saj kazuarji (predvsem emu) krepko presegajo naše predstave o velikosti ptic. Te ptice prav zaradi svoje velikosti nimajo naravnih plenilcev, ali pa so si plenilke kar same.


Slika : emu
V Avstraliji domuje veliko vrst papig, na primer kakaduji in skobčevke, pa tudi mnoge »vodne« ptice, na primer pingvini in vodomci.

8.Zanimivosti:


 • V Avstraliji imajo v vsej državi približno 160 milijonov ovac lep sončni zahod.jpg

 • V Avstraliji živi 10 najbolj strupenih

vrst kač


Slika : sončni zahod
V Avstraliji domuje veliko vrst papig, na primer kakaduji in skobčevke, pa tudi mnoge »vodne« ptice, na primer pingvini in vodomci.

 • EMU je najbolj znan predstavnik avstralskih ptičev,ki so po velikosti med največjimi na svetu.

9.Zaključek:


O Avstraliji sem se naučila veliko novega. Na kratko pa bom naredila povzetek o celi seminarski nalogi.

Kratko ime države je Avstralija, daljše pa Avstralska zveza. Avstralijo sestavlja šest držav. Je največja v Avstralaziji. Državna valuta je avstralski dolar.

Avstralija ima za najbolj pomembni gospodarski panogi: rudarstvo in energetiko. Pri izvozu surovin iz države sta velikega pomena volna in govedina.

Avstralija je po površini najbolj ravna celina na svetu. Sestavlja jo šest držav. Ima zelo veliko velikih mest, zemeljskih teritorijev in naravnih značilnosti: puščavo, veliki koralni greben, piramide in uluru.

Državo so prvi odkrili angleži pred približno 40.000 leti, zato še vedno ohranjajo trdne vezi z nekdanjo matično deželo Veliko Britanijo in imajo za nacionalni jezik angleščino.

Prebivalci, ki živijo v vaseh, ki so oddaljene od mest otroke šolajo na domu, kasneje pa jih pošljejo na izpopolnitev izobrazbe v mesto.

V Avstraliji imajo najbolj pestro favno živali in večina jih je endemnih. Ker imajo dobro zdravniško oskrbo zaradi ugrizov najbolj strupenih kač na svetu, ki živijo tam umre zelo malo ljudi.zadnje poplave.jpg

Na ozemlju Avstralije živijo tudi po velikosti zelo velike ptice, ki zaradi svoje teže ne morejo leteti. Posledica tega pa je, da zmorejo teči tudi 50km/h.
Slika : letalski posnetek letošnjih poplav
V Avstraliji so imeli na koncu leta 2010 in v začetku leta 2011 zelo hude poplave. Voda je dosegla višino tudi približno tri metre in zalila vsa predmestja. Prebivalce so ogrožale strupene kače, krokodili in ostale ljudem nevarne živali. Ljudje so po več dni čakali na pomoč, saj si v spodnja nadstropja niso upali zaradi živali. Veliko preglavic je povzročal tudi strah pred izbruhom novih in nevarnih bolezni.

Avstralijo sem spoznala zelo dobro in upam, da jo bom v prihodnosti obiskala.

V Avstraliji je tudi zelo velik tropski deževni gozd, ki je za svet zelo pomemben glede prezračevanja sveta.države v avstraliji.jpeg

Zahvalila pa bi se tudi ga. učiteljici Jožici Golob, ki mi je pomagala pri nejasnostih ob pisanju naloge.
Slika : Avstralija
Ob pisanju seminarske naloge sem se naučila veliko tehnik oblikovanja besedil, ki sem jih preizkusila tudi doma.

10.Kazalo slik:


11.Viri:


 • Internet: http://sl.wikipedia.org/wiki/Avstralija

 • Internet – najdi.si/slike

Kataloq: wp-content -> uploads -> 2011
2011 -> Fərid Zeynalov stomatoloq, bds, dds şəxsi məlumat
2011 -> Kompüter şəbəkələri və telekommunikasiya vasitələri” fənnindən laboratoriya iŞİ №1 Simsiz şəbəkələrin təşkili, “Wi-Fi” haqqında
2011 -> Curriculum de pregătire în specialitatea
2011 -> Jan Pol Sartr Ürək bulantısı Roman
2011 -> Əziz möminlər, dünya tarixi ilk ən böyük doğum nəzarətini fironların timsalında görüb
2011 -> Gəncə Aqrobiznes Assosiasiyası tərəfindən təqdim edilən təlim modulları
2011 -> Frankfurt məktəbi
2011 -> Azərbaycanda sığorta sisteminin Ümumi Daxili Məhsuldakı (ÜDM) payı 0,4 %, adambaşına düşən sığorta haqqı 18-19 manatdır
2011 -> Cartea de uraniu
2011 -> F. engels. AİLƏNİN, XÜsusi MÜLKİYYƏTİn və DÖVLƏTİn məNŞƏYİ1

Yüklə 170,84 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.azkurs.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə