1. a gyógyszer megnevezése lidocain-Human 100 mg/ml oldatos injekció minőSÉgi és mennyiségi összetételYüklə 42,41 Kb.
tarix21.04.2017
ölçüsü42,41 Kb.
#14839


1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE
Lidocain-Human 100 mg/ml oldatos injekció

2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL
200 mg lidokain-hidroklorid (megfelel 162,28 mg lidokainnak) ampullánként.
A segédanyagok teljes listáját lásd 6.1 pontban.

3. GYÓGYSZERFORMA
Intramuscularis injekció: átlátszó, színtelen, steril vizes oldat injekcióhoz.

4. KLINIKAI JELLEMZŐK
4.1 Terápiás javallatok
A myocardialis infarctus akut szakához társuló kamrai extrasystolék megelőzése és kezelése, coronaria sclerosis talaján kifejlődő kamrai ritmuszavarok (kamrai extrasystolék és tachycardia) organikus szívbetegséghez társuló kamrai arrhythmiák. Krónikus, enyhe és közepes ischaemiás szívbetegségek. Angina pectoris.
4.2 Adagolás és az alkalmazás
A 10%-os injekció kizárólag im. adható. Akut myocardialis infarctusban a kórházba szállítás előtt egyszeri adagja 4 mg/ttkg, általában 200-300 mg (1-1,5 ampulla). A kamrai ritmuszavarok további kezelésére és megelőzésére szokásos adagja 4 óránként 100-200 mg (0,5-1 ampulla).
4.3 Ellenjavallatok


 1. A hatóanyaggal, ill. a segédanyagokkal szembeni ismert túlérzékenység, különösen a p aminobenzoesavészter csoportba tartozó helyi érzéstelenítőkkel szembeni ismert túlérzékenység.

 2. II-III. fokú AV-blokk,

 3. Kifejezett bradycardia,

 4. Cardiogen shock,

 5. Adams-Stokes syndroma,

 6. Lidokainnal kiváltott grand mal rohamok az anamnesisben,

 7. Májműködés súlyos zavarai.


4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések
A p-aminobenzoesav-észter csoportba tartozó helyi érzéstelenítőkkel szembeni allergia esetén egyes betegekben lidokainnal szembeni allergia is előfordulhat.

Ennek tünetei: allergiás reakciók, anafilaxiás sokk és syncope. Az allergiás reakciók potenciálisan életet veszélyeztetők lehetnek, így a kórtörténetben szereplő esetleges gyógyszerallergia ismerete, illetve a mellékhatások jelentkezése esetén való gyors intézkedés életmentő lehet.
Az amid típusú helyi érzéstelenítők biztonságossága malignus hypertermiára hajlamos betegekben kérdéses, ezért használatuk kerülendő.

  1. Cardiologiai használat esetén a Lidocain kezelés bevezetése előtt lehetőség szerint a káliumszint

normalizálandó (a hypokalaemia csökkenti a gyógyszer hatékonyságát).

Keringési elégtelenségben, hypovolaemiában, hypotoniában, májkárosodás és beszűkült vesefunkció esetén fokozott körültekintéssel és kisebb adagban kell alkalmazni. Óvatosság szükséges idős korban is, továbbá epilepszia, ingerületvezetési zavar, légzési elégtelenség esetén, amennyiben a beadandó dózis valószínűleg magas plazmaszintet eredményez.


Alkalmazásának ideje alatt folyamatos EKG monitorozás szükséges. Amennyiben kifejezett bradycardia, PQ-megnyúlás, QRS kiszélesedés vagy újabb ritmuszavar észlelhető, a szer adagját csökkenteni kell, illetve szükség esetén el kell hagyni. Kifejezett sinus bradycardia esetén iv. 0,5 1 mg atropin, hypotoniában szükség szerint iv. szimpatomimetikum, illetve beta-receptor izgató adható.
Fokozza a szérum kreatin-kináz szintjét.
Tremor, tónusos-klónusos konvulziók esetében a görcsök megszűnéséig gyorsan ható barbiturát, ill. benzodiazepin alkalmazandó intravénásan.
A Lidocain-Human oldatos injekció alkalmazása során mindig legyenek kéznél az újraélesztéshez szükséges eszközök és gyógyszerek!
4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók


 1. A lidokain szérumszintjét növelik a következő vegyületek: cimetidin, petidin, bupivacain, propranolol, kinidin, dizopiramid, amitriptilin, nortriptilin, klorpromazin, imipramin a májban történő lebontás csökkentésével. Ilyenkor a vegyület eliminációja meghosszabbodik, a hatás időtartama növekszik és nagyobb a mellékhatások veszélye.

 2. Fenitoin fokozza a lidokain cardiodepresszív hatását.

 3. Alkohol abusus fokozza a lidokain légzésdeprimáló hatását.

 4. Óvatosan adható együtt nyugtatókkal, mert azok szedatív hatását fokozza a lidokain.

 5. I/a típusú antiarrhythmicumokkal (kinidin, prokainamid, dizopiramid, ajmalin) együttadva QT szakasz megnyúlás, igen ritkán atrioventricularis blokk, kamrafibrillatio léphet fel.

 6. A lidokain az izomrelaxánsok hatását erősítheti (korlátozza a neuromuscularis junkcióban az ingerületátvitelt).

 7. Lidokain és prokainamid egyidejű alkalmazásakor hallucináció és delirium jelentkezhet. Valószínű, hogy a prokainamid egyidejű alkalmazása a lidokain neurológiai mellékhatásait erősíti.


4.6 Terhesség és szoptatás
Patkányokon végzett reprodukciós kísérletekben az emberi adag többszörösét alkalmazva sem mutatott magzatkárosító hatást, de ezen eredmények nem mindig vonatkoztathatók a humán reakciókra.

Terhes nők bevonásával adekvát és jól kontrollált vizsgálatok eddig nem történtek. A lidokain átjut a placentán. Terhességben csak az előny/kockázat gondos mérlegelésével lehet alkalmazni, különösen az első trimeszterben.

Az anyatejbe csak kis mennyiségben jut át. Ez gyakorlatilag nem jelent kockázatot a csecsemő számára, de szoptatás esetén fokozott óvatosság szükséges.
4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Amennyiben központi idegrendszeri mellékhatások lépnek fel (lásd 4.8 pont), ezek hátrányosan befolyásolhatják a gépjárművezetéshez és veszélyes gépkezeléshez szükséges képességeket. A kezelőorvos ezért egyénenként határozza meg az esetleges tilalom, vagy korlátozások mértékét.
4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások
MedDRA szerinti gyakorisági kategóriák:


 • Nagyon gyakori (≥1/10)

 • Gyakori (≥1/100 - <1/10)

 • Nem gyakori (≥1/1000 - <1/100)

 • Ritka (≥1/10 000 - <1/1000)

 • Nagyon ritka (<1/10 000), nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

Az egyes gyakorisági kategóriákon belül a mellékhatások csökkenő súlyosság szerint kerülnek megadásra.

A mellékhatások jórészt dózis-függőek.


Pszichiátriai kórképek:

Ritka: Dezorientáció, eufória, nyugtalanság


Idegrendszeri betegségek és tünetek:

Gyakori: Álmosság, szédülés, tremor

Ritka: Eszméletvesztés, konvulzió
A fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei és tünetei:

Nem gyakori: Fülzúgás


Emésztőrendszeri betegségek és tünetek:

Gyakori: Hányinger

Nem gyakori: Ajak- és nyelvzsibbadás, hányás
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek:

Ritka: Bradycardia, ingerületvezetési zavarok


Érbetegségek és tünetek:

Gyakori: Hypotensio


Immunrendszeri betegségek és tünetek:

Ritka: Túlérzékenység (tünetek: bőrjelenségek, ödéma)

Nagyon ritka: Anafilaktoid reakció
Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetek:

Nem gyakori: Légzésdepresszió


4.9 Túladagolás
Tünetek:

Ajak-, és nyelvzsibbadás, nyugtalanság, szorongás, fülzúgás, szédülés, homályos látás, tremor, depresszió és álmosság lehetnek a központi idegrendszeri toxicitás első jelei.

A helyi érzéstelenítő – elsősorban szisztémás – túladagolása a következő tünetekkel járhat: átmeneti motoros nyugtalanság, görcsök, vérnyomásesés, ájulás, szívritmuszavarok, vezetési zavarok miatti szívmegállás, légzésbénulás.
Kezelése:

A légzés és a keringés azonnali biztosítása intubációval és mesterséges lélegeztetéssel, a keringés támogatása, infúziók (epinefrin adása tilos!).

Cardiovascularis komplikációk fellépésekor tüneti kezelést kell alkalmazni. Bradycardia, vezetési zavar esetén atropin iv. 0,5-1 mg, valamint szimpatomimetikum, hypotonia esetén β-receptor izgató adható. Szükség esetén iv. folyadékpótlást kell adni, az ionháztartást rendezni. Szívmegállás esetén külső szívmasszázst és elektrostimulációt kell alkalmazni.

Görcsök esetében suxamethonium, diazepam injekció (esetleg rövid hatású barbiturátok) adása javasolt. Hosszantartó hatású barbiturátokat a légzésdepresszió veszélye miatt nem szabad adni.

Akut túladagolás időszakában a dialízis nem eredményes.

5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK
5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok
Farmakoterápiás csoport: I/b típusú antiarrhythmiás szerek, ATC: C01B B01
Az injekció hatóanyaga, a lidokain amid típusú lokális anesztetikum, valamint I/b típusú antiarrhythmicum. A lidokain direkt és gyors anesztetikus, illetve antiarrhythmiás hatással rendelkezik. Hatásmechanizmusának alapja az, hogy reverzibilisen blokkolja az ingerületi potenciál tovahaladását az axonok mentén, ez a szer membránstabilizáló hatásán alapul. A lidokain gátolja a sejtmembránon keresztül történő gyors Na+-ion ki- és beáramlást (valószínűleg egyes specifikus Na+-csatornák krónikus nyitva tartásával), gátolva ezzel az akciós potenciál kialakulását. Ezáltal mind az ingerület kifejlődését, mind tovaterjedését megakadályozza.
Antiarrhythmiás hatása a következőkön alapul:

A Purkinje rostok és a kamraizomzat szintjén megrövidíti az akciós potenciál időtartamát és az effektiv refrakter periódust (ERP). Az ERP az akciós potenciál teljes időtartamához viszonyítva megnyúlik. A gyógyszer hatására csökken a spontán automácia készség, nő a fibrillációs küszöb a kamrában.

A pitvarokra nem hat, nem változtatja meg az atrioventricularis vezetési sebességet. Terápiás dózisokban nem befolyásolja a szívfrekvenciát, nincs negatív inotrop hatása, és nem befolyásolja a vérnyomást és a perctérfogatot. Hatása kifejezettebb az ischaemiás, beteg szívizomzaton, mint az egészségesen.
5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok
Parenteralis adást követően a lidokain teljesen felszívódik. A felszívódás mértéke számos tényezőtől függ: pl. az adagolás helyétől, vasoconstrictor jelenlététől vagy hiányától.

A lidokain kezelés könnyen kézbentartható annak gyors eloszlása, metabolizmusa és kiválasztódása miatt. Intravénás adagolását követő első fél órában a plazma-koncentráció 10-15 perces felezési idővel csökken (alfa fázis), a különböző szervekben (pl. szívben) történő gyors eloszlás következtében. A terápiás plazmakoncentráció tartomány 1,5-6 µg/ml (6,5-26 µmol/l).

A plazmafehérje-kötődés kb. 60 80%-os.

Beadás után pár perccel átjut a placentán és a vér-agy gáton.

A megoszlási térfogat kb. 1 l/kg.

A lidokaint főként (70-90 %-ban) a máj metabolizálja, főleg oxidatív N-dealkiláció útján. A metabolitok (monoethil-glicin-xilidid és glicin-xilidid) farmakológiai és toxikológiai tulajdonságai a lidokainhoz hasonlóak, de az anyavegyületnél kevésbé potensek. A metabolitok a vizelettel kiválasztódnak.

Az eliminációs (ß) fázis felezési ideje 90-120 perc. Változatlan formában a lidokain kevesebb, mint 10 %-a választódik ki a vizelettel. Beszűkült vesefunkció esetén fennáll a metabolitok felhalmozódásának kockázata. Szívelégtelenség és májbetegségek szintén kockázatot jelentenek a lidokain akkumuláció szempontjából.
5.3 A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei
A lidokainnal kapcsolatban állatkísérletekben teratogén, carcinogén, vagy mutagén hatást nem észleltek.

6. GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK
6.1 Segédanyagok felsorolása
nátrium-hidroxid, sósav, injekcióhoz való víz
6.2 Inkompatibilitások
Hígítása 0.9%-os NaCl oldattal történhet.

A lidokain amfotericinnel, metohexitonnal és szulfadiazinnal keverve kicsapódik.

Az oldat pH-jától függően ampicillinnel is inkompatibilis lehet.
6.3 Felhasználhatósági időtartam
36 hónap.

6.4 Különleges tárolási előírások
Legfeljebb 30°C-on tárolandó.

Felbontás után a készítmény azonnal felhasználandó.


6.5 Csomagolás típusa és kiszerelése
2 ml töltettérfogatú oldat, fehér törőgyűrűvel ellátott, színtelen, átlátszó üvegampullába töltve.

10 x 2 ml ampulla műanyag tálcában, dobozban.


6.6 A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk
A gyógyszert a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

A megbontott, fel nem használt oldatot újra felhasználni nem szabad.


Megjegyzés:  (egy keresztes)

Osztályozás: II. csoport

Kizárólag orvosi rendelvényhez kötött gyógyszer (V).7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA
Teva Gyógyszergyár zRt., 4042 Debrecen, Pallagi út 13.

8. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA
OGYI-T-9371/04 (10 x 2 ml)

9. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/ MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA
2004. április 16. / 2009.09.30.

10. A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA
2009.09.30.22852/55/08

22443/41/0823256/41/08

Kataloq: kiseroirat
kiseroirat -> 1. a gyógyszer neve kybernin 50 ne/ml por és oldószer oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz
kiseroirat -> A küLSŐ csomagoláson feltüntetendő adatok áTPÁntoló csomagolás a gyógyszer neve
kiseroirat -> Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Dezflurán Piramal 100% (V/V) folyadék inhalációs gőz képzéséhez dezflurán Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót
kiseroirat -> BetegtáJÉkoztató: informáCIÓk a felhasznáLÓ száMÁra trisequens filmtabletta
kiseroirat -> 4. sz melléklete az ogyi-t-4196/01 sz. Forgalomba hozatali engedély felújításának Budapest, 2006. március 20
kiseroirat -> Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Ladybon 2,5 mg tabletta
kiseroirat -> BetegtáJÉkoztató: informáCIÓk a felhasznáLÓ száMÁra k2 -ca B. Braun Avitum Hungary savas koncentrátum hemodializáló oldathoz
kiseroirat -> 1. a gyógyszer megnevezése neurobion forte 100 mg/200 mg/0,2 mg bevont tabletta minőSÉgi és mennyiségi összetétel
kiseroirat -> Vitamin b1 Zentiva 50 mg oldatos injekció minőSÉgi és mennyiségi összetétel
kiseroirat -> Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Solu-Medrol 40 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz Solu-Medrol 125 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz Solu-Medrol 250 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz

Yüklə 42,41 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.azkurs.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə