Genel kurul



Yüklə 8,93 Kb.
tarix05.12.2016
ölçüsü8,93 Kb.
#844
TRT3-TRT GAP / TARİH: 22.11.2011

GENEL KURUL”

AK PARTİ KAHRAMANMARAŞ MİLLETVEKİLİ SITKI GÜVENÇ- Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 22 Kasım Diş Hekimleri Günü ve içinde bulunduğumuz haftanın Ağız Diş Sağlığı Haftası sebebiyle gündem dışı söz almış bulunuyor, saygılarımı sunarak konuşmama başlamak istiyorum.

Diş hekimliği mesleği, birçok mesleğin olduğu gibi, geçmişi çok eski tarihlere dayanmaktadır. Diş hekimlerinin geçmişinin neredeyse insanlık tarihi kadar eski olmasının nedeni, şüphesiz ağız ve diş sağlığının öneminden kaynaklanmaktadır. Dişlerin estetik, fonasyon ve çiğneme fonksiyonları yanında genel sağlığı korumasında da son derece önemli yeri vardır. Çünkü sağlık ağızda aşlar, vücudumuzun giriş kapısı olan ağız ve dişlerin sağlığının bozulması bir enfeksiyon odağı haline gelmesi sadece ağzı değil tüm vücudu etkiler. Oluşacak ağız kokusu insanın sosyal olmasını engeller, karşıdaki insanları rahatsız eder. Bunların yanında birçok sistemik rahatsızlıklara da sebep olur. Eklemlerde, böbrekte, kalpte rahatsızlıklara yol açabilir. Toplum olarak kaliteli bir yaşam için mutlaka ağız ve diş sağlığına mutlaka önem vermeliyiz. Bütün insanlığın hayatında en önemli öncelik sağlık ve sağlık alanını korumak olmalıdır. Diş hastalıkları önlenebilir, kontrol edilebilir ve davranışla iyileşilebilir hastalıklar grubuna girmektedir. Ve alınacak tedbirlerle oluşmadan hastalıklar önlenebilir. Daha sağlıklı nesiller için çocuklarımızı ve gençlerimizi eğitmek ve hatta onlara sosyal sorumluluk anlayışı içinde olumlu örnek olmak en önemli görevlerimizden bir tanesidir. Diş fırçalama, diş ipi kullanma, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, düzenli diş hekimine gitme alışkanlıkları kazandırma son derece ağız diş sağlığı açısından önemlidir. Çürükten korunmada sabah ve akşam 3’er dakika etkili diş fırçalamak, dişlerde ara yüzleri temizlemek için diş ipi kullanmak son derece önemlidir.

Çocuklar için süt dişleri son derece önem arz etmektedir. Yanlış kanaat süt dişlerinin gereksiz olmasıdır. Süt dişleri çiğneme fonksiyonları yanında altından çıkacak sürekli dişler için rehberlik etmektedir. Dolayısıyla altından çıkacak dişler sürünceye kadar mutlaka ve mutlaka ağızda korunması lazımdır.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de diş hekimliği hem bilimsel anlamda hem de teknolojik anlamda hızla gelişmektedir. Daha önceleri yaygın olarak devlet hastaneleri içinde diş hizmeti, ağız diş sağlığı hizmeti verilirken, Sağlık Bakanlığımızın ağız diş sağlığı merkezlerini yaygınlaştırmasıyla ayrı bir başhekimlik haline gelmiştir. Ağır diş sağlığı merkezlerinin yaygınlaştırılmasıyla diş hekimi istihdamı artırılmış ve aynı zamanda tedavi edici ve koruyucu sağlık hizmetleri de hızlanmış, gelişmiş ve yaygınlaştırılmıştır. Eskiden SSK ve Yeşil Kartlılar diş protezi ve kanal tedavisi yaptıramazken, yapılan yeni düzenlemelerle sosyal güvenlik kapsamındaki herkesin her türlü diş tedavisi yapılır hale gelmiştir. Bir milletvekilimizin tabiriyle, gedik diş bırakılmamaya çalışılmaktadır. Hem ağız diş sağlığı merkezlerindeki yoğunluğu azaltmak, hem de serbest çalışan diş hekimleri için özelden hizmet alması son derece önemlidir. Sağlık Bakanımız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızla yaptığımız görüşmelerde, özelden hizmet almaya sıcak bakılmaktadır. Türk Dişhekimleri Birliği’nin de olaya olumlu yaklaşacağını düşünürsek, bu konunun inşallah bu dönemde çözüleceğini ümit etmekteyiz.

ADSM’lerde her hekime bir diş üniti verilmekte, çalışma ortamları iyileştirilmektedir. Okulların açılmasıyla birlikte, birinci ve ikinci sınıflarda flor uygulaması yanında her öğrenciye ağız diş sağlığı eğitimi ve diş fırçası hediye edilmektedir. Flor uygulaması, ADSM’lerin performans uygulamalarına dahil edilerek yapımı kolaylaştırılmıştır. Bunlar koruyucu sağlık hekimliği adına son derece önemlidir.

Evde bakım hizmeti başlatılmış, ihtiyaç sahiplerine gerektiğinde ağız diş sağlığı merkezlerine gelemiyorlarsa evde protez ve dolgu yapımına başlanmıştır. ADSM’lerde mesai sonrası poliklinik ve gece nöbeti uygulamasıyla 24 saat ağız diş sağlığı hizmeti verilmektedir. Artık hastalardan metal döküm ücreti de alınmamaktadır. Bu uygulamalar ağız diş sağlığının gelişmesinde son derece önemlidir. Ancak tedavi edici hizmetlerin yanında koruyucu hekimliğin gelişmesi ve… (Süre bittiği için mikrofonu kapatıldı)



----- / -----
Yüklə 8,93 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin