ÇÖp yönetim plani bu plan resolution mepc. 201(62), mepc. 219(63), mepc. 220(63) VE mepc. 239(65)’e göre hazirlanmiştir



Yüklə 312,7 Kb.
səhifə1/21
tarix26.12.2016
ölçüsü312,7 Kb.
#3659
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   21


ÇÖP YÖNETİM PLANI
YAYINLAYAN;
ONAYLAYAN:

DPA


TARİH:
YAYIM NO:

00

SAYFA:



of 35




ÇÖP YÖNETİM PLANI


BU PLAN RESOLUTION MEPC.201(62), MEPC.219(63), MEPC.220(63) VE MEPC.239(65)’E GÖRE HAZIRLANMIŞTIR


1. GEMİNİN ÖZELLİKLERİ
GEMİ :
BAYRAĞI :
SİCİL LİMANI :
ÇAĞRI İŞARETİ :
GROS TON :

TAM BOY :

IMO NO :
PERSONEL SAYISI :

ÇALIŞTIĞI DENİZ SAHASI :



2. YAŞAM MAHALLERİNDE OLUŞAN ÇÖPÜN HESAPLANMASI
2.1.      AĞIRLIK:

GÜNDE, GEMİDE ÇALIŞAN KİŞİ BAŞINA 1 KG OLARAK HESAPLANIR.


2.2.      HACİM:

GÜNDE, GEMİDE ÇALIŞAN KİŞİ BAŞINA 0.002 m3 OLARAK HESAPLANIR.



3.          AFİŞLER
3.1.  Çöp bidonlarının etiketleri ve MARPOL Ek V kapsamında gemiden çöp boşaltılması için yasaklar ve kısıtlamaları bildiren afişler en az aşağıda belirtilen alanlarda minimum 12.5 cm’ye 20 cm boyutlarında afişlerdir.
KUZİNE

ZABİTAN SALONU

PERSONEL SALONU

KIÇ ÜSTÜ

MAKİNE DAİRESİ

KÖPRÜÜSTÜ



ÇÖP YÖNETİM PLANI DEĞİŞİKLİK KAYDI



Tarih


Bölüm

Sayfa No

Değişiklik sebebi

Onay














































































































































































































































































































ÇÖP YÖNETİM PLANI EĞİTİM KAYDI



Tarih


Eğitim konusu















































































































ÇÖP YÖNETİM PLANI İNTİBAK VE EĞİTİM KAYDI




TARİH


İSİM


GÖREV


İMZA






























































































































































































İÇİNDEKİLER




ÇÖP YÖNETİM PLANI 10

1.GİRİŞ 10

2. AMAÇ 12

3. TANIMLAR 13

4. ÇÖP YÖNETİMİ 15

4.1. ÇÖP MİKTARINI MİNUMUMA İNDİRMEK 15

4.2. GEMİLERDE ÇÖPLERİN TOPLANMASI VE DEPOLANMASI 15

4.3 ÇÖPÜN İŞLENMESİNDE KULLANILABİLECEK ALETLER 19

5.ÇALIŞMALAR, EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME 20

6.KATI DÖKME YÜKLERİN YÜK ATIK YÖNETİMİ 21

7. LİMAN ÇÖP TOPLAMA MERKEZLERİ 22

8.EK V ‘İN UYGULANMASINI SAĞLAMAK 23

EK-1 ÇÖP YÖNETİM KAYITLARI 24

1.GİRİŞ 24

2.KODLAR 24

3.ÇÖP KAYIT DEFTERİNİN İŞLENMESİ 25

4.ÇÖP İŞLEME ALETLERİ 26

5. ÇÖP TOPLAMA AŞAMALARI 28

6.GEMİ ÇALIŞANLARI BİLGİLENDİRMESİ VE EĞİTİLMESİ 28

7. VERİLMİŞ OLAN EĞİTİMİN DOĞRULANMASI 30

TABLO 1 - MARPOL EK V KURAL 4, 5 VE 6’YA GÖRE DENİZE ÇÖP BOŞALTMA KISITLARININ ÖZETİ 31

GEMİDE OLUŞAN ÇÖPÜ YAKMA SEÇENEKLERİ 33

GEMİDE OLUŞAN ÇÖPÜN SIKIŞTIRILMASI 34

ATIK KAYIT DEFTERİ 36

EK-2 AFİŞ VE ETİKET ÖRNEKLERİ 37



ÇÖP YÖNETİM PLANI




  1. GİRİŞ




    1. Dünya yüzeyinin %70’ini kaplayan okyanuslar kendi iklimi, hayvan ve bitkilere sunduğu hayat olanaklarıyla, dünyanın hayat döngüsünde önemli bir rol oynar.




    1. Bu güne kadar, gemilerin çöp ve atıkları denize atılmış ve karadan atılan atıklara oranla çok az miktarda oldukları için dikkate alınmamışlardır.




    1. Fakat artık durum değişmiştir. Denizde parçalanmayan plastik maddelerin kullanımının artması ve bu maddelerin denize atılması, deniz kuşlarının ve deniz canlılarının hayatını tehdit etmektedir.




    1. Devamlı artan dünya nüfusu, endüstri ve denizcilik sanayi göz önüne alındığında, okyanuslar ve deniz yollarındaki kirliliği azaltmak hükümetlerin ve hükümet dışı kurumların ana hedefi olmuştur.




    1. Deniz kirliliğini önlemek için yapılan temel uluslararası anlaşma MARPOL 73/78’dir.Ek V ve MARPOL 73/78 gemide oluşan çöplerin miktarını, tanzim edilmesini ve işlenmesiyle ilgili düzenlemeleri içerir. Ayrıca bu konuyla ilgili uyulması zorunlu yerel yasalar da mevcuttur.




    1. Aşağıdaki prensipler MARPOL 1978 Protokolü ile revize edilen MARPOL 73 Ek V ve MEPC.219(63) “2012 Ek V uygulamaları kılavuzu” dikkate alınarak oluşturulmuştur. Ayrıca Ek V Kural 10’da afişler, çöp toplama kuralları ve çöp kayıt defteri ile ilgili gereklilikler göz önüne alınmıştır.


Ek V Kral 10’a göre:

(1)

1 Boyu 12 metre veya daha uzun olan bütün gemilerde ve sabit ya da yüzer platformlarda gemi çalışanlarının ve yolcuların dikkatini çeken, Ek V Kural 3, 4, 5 ve 6 ile ilgili uyarıcı afişler asılmalıdır.


2 Uyarıcı afişler gemi personelinin çalışma dilinde yazılacaktır. Uluslararası anlaşmalar dahilinde limanlara uğrayan gemilerde bu afişler İngilizce, Fransızca veya İspanyolca da olacaktır.
(2) 100 gross ton ve üstü, 15 kişi veya daha fazla kişi taşıyabilen bütün gemiler ve sabit ya da yüzer platformlar gemi çalışanlarının uyması zorunlu olan,”Çöp yönetim planı” taşımak zorundadır. Bu plan, çöp azaltma, toplama, saklama, işleme, yok etme ve gemide bu konularla ilgili aletlerin kullanılması konusunda uygulanacak çalışmaları kapsamaktadır. Bu plan ayrıca planı yürütecek sorumlu kişi veya kişileri tayin eder. Bu plan IMO’nun belirlediği ana kriterlere uygun olmalı ve gemi çalışanlarının çalışma dilinde yazılmalıdır.
(3) Diğer taraf devletlerin liman ve açık deniz terminallerine sefer yapan bütün 400 gross ton ve üstü ve 15 kişi veya daha fazla kişi taşıyabilen gemiler, ve bütün sabit ya da yüzer platformlar “çöp kayıt defteri” bulundurmak zorundadır. Bu çöp kayıt defteri, geminin seyir jurnaline bağlı olabileceği gibi, aynı zamanda aşağıdaki gibi hazırlanıp tutulabilir.
1 Bütün denize ya da atık alma tesisine deşarj ya da tamamlanan çöp yakma işlemleri Çöp Kayıt Defterine acilen işlenecek ve aynı günde işlemi yapan zabit tarafından imzalanacaktır. Çöp Kayıt Defterinin her sayfası kaptan tarafından imzalanacaktır. Çöp Kayıt Defteri İngilizce, Fransızca veya İspanyolca doldurulacaktır. Kayıtların geminin bayrağını taşıdığı ülkenin dilinde de yazılması halinde bir aksilik veya anlaşmazlık durumunda, öncelik geminin bağlı olduğu ülkenin dilidir.


  1. Çöplerin her yakılışı veya deşarjı sırasında tarih, saat, geminin pozisyonu, çöpün türü ve yakılan veya deşarj edilen çöpün tahmini miktarı Çöp Kayıt Defterine geçirilecektir.




  1. Çöp Kayıt Defteri gemide ya da sabit ya da yüzer platformda her zaman teftiş edilebilecek şekilde hazır tutulmalıdır. Bu doküman üzerine en son kayıt yapıldığı tarihten sonra en az iki yıl saklanacaktır.




  1. Ek V Kural 7’de belirtildiği gibi bir deşarj veya kaza sonucu kayıp olması durumunda; deşarj ya da kaybın yeri, deşarj veya kaybın koşulları, ve sebepleri, deşarj edilen ya da kaybedilen çöpün detayları ve deşarj ve kaza sonucu kaybın önlenmesi ya da azaltılması için alınabilecek önlemler, Çöp Kayıt Defterine kayıt yapılır ya da 400 gross tondan az gemilerde geminin jurnaline kayıt yapılır.



  1. İdare aşağıdaki durumlar için Çöp Kayıt Defterini zorunlu tutmayabilir.

Bunlar;

1 15 veya daha fazla kişi taşıyabilen gemilerden 1 saat veya daha kısa süreli yolculuk yapanlar.

2 Sabit ya da yüzer platformlardır.


  1. Bu anlaşmaya taraf olan devletlerin yetkili otoriteleri Çöp Kayıt Defterini ya da geminin jurnalini, bu kuralın içeriğine göre limanlarda veya kıyıdan uzak terminallerde denetleyebilir ve bu defterleri kopyalayarak, kaptandan bu kaydın gerçek kopya olduğunu belgelemesi istenebilir. kaptanın gerçek kopya olarak belgelediği herhangi bir Çöp Kayıt Defterine ya da geminin jurnaline yapılan kayıt, , hukuksal bir durumda gerçek durumun kaydı olarak kabul edilebilecektir. Yetkili otorite tarafından Çöp Kayıt Defterinin ya da geminin jurnalinin incelenmesi ve kopyasının belgelenmesi, geminin gereksiz yere gecikmesine sebep olmayacak şekilde bu paragraf altında yerine getirilecektir.




  1. MARPOL Ek V Kural 7.1.3 ve 7.1.4 gereği balık tutma ağlarının kaza sonucu kaybı ya da deşarjı deniz çevresini veya seyri ciddi olarak tehdit ettiği için geminin yetkili bayrak devletine ve deşarj ya da kaybın gerçekleştiği sulardaki yetkili kıyı devletine rapor edilir.



Yüklə 312,7 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   21




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin