tarix01.01.1970
ölçüsü
#2003

FO OCN 001

Litomyšlská nemocnice - Oční oddělení

INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA /zákonného zástupce/


OPERACE KATARAKTY ( šedého zákalu)
Jméno a příjmení pacienta:

Rodné číslo:
Zákonný zástupce, datum narození:
Katarakta /šedý zákal/ je ztráta transparence /průhlednosti/ čočky oka, která způsobuje zhoršení vidění. Dá se odstranit pouze operací, léky se léčil nedá.

OPERAČNÍ TECHNIKA


Nejrozšířenější metodou odstranění šedého zákalu je fakoemulzifikace , kdy se pomocí ultrazvukové sondy lidská zkalená čočka rozdrtí a odsaje. Do pouzdra čočky, které se ponechává, se vloží náhradní umělá čočka – z polymethylmetakrylátu, silikonu nebo jiných akrylátů. Existuje mnoho modelů umělých nitroočních čoček – monofokální, torické, multifokální, pseudoakomodační a jiné. Zdravotní pojišťovny hradí pouze monofokální (sférické nebo asférické) nitrooční čočky. Nitrooční čočky torické, multifokální nebo pseudoakomodační jseou nadstandartem, který poskytujeme za přímou úhradu Po pečlivém prostudování Vašeho nálezu se po domluvě s Vámi vybere nejvhodnější umělá nitrooční čočka. To umožní rychlé obnovení vidění a rychlé začlenění do běžného života. Ve vzácných případech je nutné provést extrakci lidské nitrooční čočky bez použití ultrazvuku, a to může vést k pozdějšímu a pomalejšímu zlepšení vidění. Dle peroperačního nálezu / během operace/ je možné měnit operační techniku.

Alternativa hrazená ze zdravotního pojištění není žádná, za přílatek je možné použití femtosekuntového laseru pouze na některé fáze operace. Na našem pracovišti nedostupná.

VÝSLEDKY


Odstranění lidské čočky způsobuje ztrátu akomodace /zaostřování do blízka/, proto po operaci je nutné ve většině případů počítat s potřebou brýlové korekce do blízka. Po operaci šedého zákalu je ve většině případů vidění do dálky bez brýlí mnohem lepší.

I při nejpřesnějším měření dioptrické síly potřebné umělé nitrooční čočky (optickou nebo ultrazvukouvou biometrií) nelze zaručit předem určenou pooperační refrakci, ani to, že pacient nebude potřebovat brýle do dálky nebo do blízka. Tzv. „refrakční překvapení“, kdy se výsledná hodnota refrakce neshoduje s plánovanou rsp.očekávanou hodnotou, se průměrně vyskytuje asi v 10-15%.



MOŽNÉ KOMPLIKACE


Mezi nejčastější subjektivní potíže patří halo (vnímání „kruhů“ kolem světel), oslňování nebo záblesky světel, projevující se hlavně při umělém osvětlení nebo v noci

Vzácnými komplikacemi mohou být např. toxo-alergická reakce na aplikované léky, okluze centrální retinální arterie, poškození závěsného aparátu čočky, roztržení pouzdra čočky, neúplná extrakce nitrooční čočky, luxace lidské čočky do sklivcového prostoru, chyba výpočtu umělé nitrooční čočky, pooperační astigmatismus, zvýšený nitrooční tlak, podráždění až otok rohovky, dekompenzace rohovky, sterilní nitrooční zánět oka, krvácení do přední komory oka nebo do sklivce (hemoftalmus), cystoidní makulární edém , odchlípení sítnice, expulzivní nitrooční krvácení, deformity zornice, mechanické poškození duhovky, zákal (opacity) pouzdra čočky, posun nebo rotace umělé nitrooční čočky, dvojité vidění, vnímání muscae volutantes /létajících mušek před okem/. Všechny tyto komplikaci mají za následek horší, třeba jen přechodnou, zrakovou ostrost oka.


Velice vzácně může, i při preventivnímu pooperačnímu kapání antibiotických kapek a nekomplikované operaci, dojít k nitrooční infekci, která může vést k těžkému poškození vidění až ztrátě samotného oka.
Pokud je katarakta totální, nedostatek transparentnosti znemožňuje předoperačně posoudit stav sítnice a zrakového nervu, a tím pádem nelze zaručit uspokojivý výsledek operace.
Pro dobrý výsledek operace a po ní je potřebná i Vaše spolupráce během výkonu, relativní tělesný klid, dodržování doporučené léčby a kontrol u očního lékaře.
I Já níže podepsaný pacient /zák. zástupce/, tímto prohlašuji, že mě ošetřující lékař

dne………………………………….v hod.…………….náležitě a srozumitelně informoval a vysvětlil důvod lékařského výkonu, informoval mě o mé diagnóze a způsobu léčby a to takovým způsobem, který je podle mého soudu pro mě srozumitelný. Vysvětlení jsem plně pochopil/a a vzal/a na vědomí. Zároveň stvrzuji, že jsem podal/a pravdivé informace o svém zdravotním stavu. Nezamlčel/a/ jsem žádné skutečnosti, které by mohly mít vliv na léčbu.


Informující lékař mě seznámil s možnými alternativami. Byl/a/ jsem též informován o možných rizicích a komplikacích tohoto výkonu. Dále mne informující lékař seznámil s předpokládanou úspěšností výkonu a byl/a/ jsem informován/a/ o možných problémech během uzdravování, i jaký vliv bude mít výkon na moji schopnost či další způsob života. Rozumím informacím, které mi lékař vysvětlil. Měl/a jsem možnost klást lékaři doplňující dotazy a pokud tomu tak bylo, veškeré dotazy mi byly zodpovězeny a nemám další otázky.
Současně prohlašuji, že v případě výskytu neočekávaných komplikací, vyžadujících neodkladné provedení dalších zákroků nutných k záchraně mého života nebo zdraví souhlasím s tím, aby byly provedeny veškeré další potřebné a neodkladné výkony nutné k záchraně mého života nebo zdraví.

(pokud by si pacient nepřál uvádět tento odstavec, nebo by lékař usoudil, že v daném případě není vhodné jeho uvedení, lze jej vypustit)


Na základě tohoto poučení dávám svůj plný informovaný souhlas s uvedeným lékařským výkonem, což stvrzuji svým vlastnoručním podpisem.

Podpis pacienta / zák. zástupce pacienta /:………………………………… Datum:………



Prohlašuji, že jsem pacienta / zákonného zástupce osobně informoval, poučil a podal náležité vysvětlení o skutečnostech uvedených v tomto písemném informovaném souhlasu a pacient/ zákonný zástupce vyslovil svůj informovaný souhlas.
Jmenovka lékaře a podpis:………………………………………………… Čas:…………


Datum vydání:21,9,2016Autor:MUDr.Hricová Schválil:MUDr.Liška Uvolnil:SD Verze:04Aktualizace 20,9,2021 Rozdělovník:OCN

Nemocnice Pardubického kraje a.s. IČ:: 27520536. Kyjevská 44, 533 03 Pardubice

Pracoviště: Litomyšlská nemocnice, . J.E.Purkyně 652,570 14 Litomyšl, tel.+420 461 655 111, fax+420 461612459,

www.litomysl.nempk.cz


Yüklə

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin